Недопустимо е задържан да се явява онлайн по дело за

...
Недопустимо е задържан да се явява онлайн по дело за
Коментари Харесай

КС: Недопустимо е задържаният да се явява онлайн на делото за ареста му

Недопустимо е арестуван да се явява онлайн по дело за гледане на мярката му за неотклонение. Това реши единомислещо Конституционният съд (КС).

Магистратите оповестиха за противоконституционна наредбата в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която дава опция на арестувания обвинен да се явява виртуално в правосъдната зала при разглеждане на мярка за неотклонение.

Става дума за член 64, алинея 2, изр. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Текстът беше оспорен пред Конституционен съд от омбудсмана Диана Ковачева гласи: " При оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или при изразено документално единодушие на обвинения и неговия бранител, обвиненият може да взе участие в делото и посредством видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на пандиза или началника на ареста или от избран от тях чиновник ".

Конституционен съд споделя аргументът на публичния бранител, че наредбата лимитира неприемливо правото на арестуваните по наказателно обвиняване лица на директно физическо изправяне пред съд.

Промяната в Наказателно-процесуален кодекс, която дава опция за онлайн наличие на правосъдното съвещание, беше призната от законодателя " предвид на нуждата от обезпечаване на физическа и обществена изолираност на обвинения и неговия бранител, правосъдния състав и прокурора в отговор на новите действителности за предотвратяване и превъзмогване на пандемията ".

Според съда обаче текстът е очакван да е използван във всеки случай на оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или при изразено документално единодушие на обвинения и неговия бранител.

Конституционните съдии показват, че е неприемливо авансово да се лимитират права на жителите, като това може да се случи само краткотрайно, за избрани права, посредством съответно признат закон.

В решението се показва още значимостта на персоналното явяване на арестувания пред арбитър.

Отбелязва се, че то е " изключителна гаранция за правото на персоналната независимост " на арестувания.

Също по този начин е посочено, че Европейският съд по правата на индивида категорично открива, че правилото за навреме довеждане пред съда не позволява никакви изключения, даже и в случаите на терористични дейности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР