Недопустимо е туризмът отново да не е включен в секторите

Недопустимо е туризмът отново да не е включен в секторите ...

БХРА: Туризмът отново е пренебрегнат


Недопустимо е туризмът отново да не е включен в секторите за финансиране със средства от Националния план за възстановяване, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Въпреки обещанията, че браншът, който е структуроопределящ за икономиката на страната, ще е приоритет за служебния кабинет и пари за него ще бъдат предвидени в новата версия на плана, това не се случи, обясняват от бранша. И подчертават, че секторът допринася за между 11 и 14 на сто от БВП, или пряко за една десета от българската икономика.

Туризмът отново е пренебрегнат за сметка на увеличаване на средствата за иновации. Няма лошо да се инвестира в сектори с по-висока добавена стойност и нови технологии, но “туризмът осигурява работа на 11,8 на сто от заетите у нас”, подчертават от БХРА. “Именно тяхното препитание се неглижира от пореден кабинет, този път служебния, след като други дейности, като овладяване на Космоса и закупуване на хибридни автомобили за полицията и разработване на редица софтуерни приложения, са счетени за по-важни от правителството”, заявяват от организацията.

Хотелиерите и ресторантьорите са категорични, че нито едно от техните предложения за допълване на Плана, така че в него да се предвидят и средства за най-пострадалия сектор от COVID кризата, не са взети под внимание. Не са довели и до действия за решаване проблемите на туристическия сектор и редицата писма на БХРА до ресорните министри в служебния кабинет, заявяват от национално представената организация с 36 регионални структури.

Според тях липсва ясна и последователна политика по отношение на туризма, а действията на служебния кабинет се разминават с обещанията и твърденията за приоритизиране на сектора. Не са предприети дори мерки в помощ на бизнеса, които не изискват финансиране от бюджета, а само добра политическа воля, категорични са от БХРА.

Източник: fakti.bg