Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се

...
Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се
Коментари Харесай

Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае

„ Недопустимо е три десетилетия след Студената война още веднъж да се разиграва нуклеарната карта. Референдуми в зона на военни дейности са цялостен парадокс и България няма да ги признае “. Това съобщи президентът Румен Радев след консултативна среща за последствията за сигурността, стопанската система и обществена сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Става дума за референдумите, които Москва провежда, с цел да причисли към територията си елементи от Източна Украйна.

Той акцентира, че решението на Русия да разгласи готовност, усилва риска за сигурността на България в това число.

„ Още от първите часове на войната заклеймихме съветската експанзия като изрично неприемлива. От първия ден призоваваме за деескалация, само че стремежът към военна победа надвива над желанието за мир. Оръжията надвиват над разсъдъка “, разяснява той.

По думите му България работи за личната си сигурност и извършва отговорностите си в НАТО.

„ България е част от Европейски Съюз и поддържа глобите, само че Европа е длъжна да търси интензивно механизми за минимизиране на последствията, тъй като сама заплашва промишленостите си. Расте икономическата и обществена неустойчивост “, сподели Радев.

„ България е измежду най-засегнатите. Гражданите все по-често надигат глас против растящите цени. Служебното държавно управление поставя всички старания да смекчи тези резултати, има ограничавания поради неналичието на работещ парламент. Затова е сериозно значимо да има парламент и стабилно държавно управление “, изиска Радев.

Изборите след седмица, президентът дефинира като „ извънредно значими “ и изиска от партиите да кажат по какъв начин ще преодолеят политическата рецесия. „ Сега е моментът за обединяване пред лицето на рецесията. Сега е моментът партиите да убедят жителите да гласоподават “, настоя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР