Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата,

...
Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата,
Коментари Харесай

Радев все пак реши да осъди езика на омраза

" Недопустимо е политическите разлики да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. "

Това декларира президентът Румен Радев в своя позиция, публикувана от прессекретариата на президента. Реакцията от страна на президентската институция идва седмица откакто от " Шалом " подадоха сигнал до прокуратурата за антисемитски колаж, който се появи в страница на " Възраждане " в Телеграм. От партията на Костадин Костадинов оповестиха, че това не е формален канал, само че не осъдиха наличието на популяризирания колаж. Прокуратурата прави инспекция дали парламентарната партия " Възраждане " проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност, етническа принадлежност или на религиозна основа. Според самия Костадинов това било  " коментар под обява ". Той се закани също да пусне сигнал в прокуратурата против " Шалом " " за пропагандиране на расова и етническа ненавист ".

Последваха позиции против езика на омразата, антисемитизма, ксенофобията от ПП-ДБ, от Министерство на външните работи, от посолството на Съединени американски щати, през вчерашния ден имаше и нова позиция на " Шалом ", в която се прикани българските институции да реагират при всяка демонстрация на назадничавост.

Скандалният колаж е поредна демонстрация на език на ненавист и назадничавост от страна на последователи на " Възраждане " - те се опитваха да спрат прожекциите на филм, като обиждаха и тормозеха хората, които желаеха да го гледат. Преди дни покровител на партията, който не бил неин член (по Костадинов) беше арестуван поради закани към министъра на защитата Тодор Тагарев.

На този декор обаче президентът Радев, който съвсем всеки ден разяснява и подлага на критика държавното управление, обдъжда войната в Украйна, не е осъдил никоя от тези прояви на език на ненавист, антисемитизъм, ксенофобия, хомофобия. В декларацията си отпреди дни от ПП-ДБ подчертаваха на този факт.

" Недоумение буди фактът, че президентът до момента не е изказал мнение по държанието на Възраждане, макар честите си мнения на политическата обстановка в България. Защо? ", попитаха оттам.

Днес Радев въпреки всичко излезе с сбита позиция.

„ Толерантността и взаимното почитание от епохи са част от традициите на българското общество и устояха и в най-мрачните години на Втората международна война, когато България избави своята еврейска общественост и не разреши нито един собствен жител от еврейски генезис да бъде депортиран в лагерите на гибелта “, споделя той и добавя, че дълг на всеки жител, неправителствена организация и политическа мощ е да почита полезностите и да отстоява традициите на приемливост на българския народ.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР