Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата,

...
Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата,
Коментари Харесай

И президентът се обяви срещу езика на омразата и антисемитизма

Недопустимо е политическите разлики да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. Това се споделя в позиция на президента Румен Радев, публикувана през днешния ден, откакто да ревизира дали парламентарно показаната партия " Възраждане " проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

 Прокуратурата ще ревизира Прокуратурата ще ревизира " Възраждане " по сигнал на еврейската организация " Шалом "

Сигналът до прокуратурата беше подаден от Организацията на евреите в България " Шалом " във връзка колаж в обществената мрежа Telegram. На изображението, пуснато в група на почитатели на " Възраждане ", означена като формален канал на партията, се вижда фотография на мъже с нацистки военни униформи, които държат хипотетичен " пандизчия ". Лицето му е сменено с това на някогашния външен министър Соломон Паси. Върху фотоколажа е подложен и надпис с текст " Щом не искаш от съветския газ, ела да ти пуснем от нашия ".

Същия ден - 14 юли, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов отхвърли това да е формалният канал на партията в обществената мрежа. Той посочи, че фотографията е " коментар под обява " и се закани също да пусне сигнал в прокуратурата против " Шалом " " за пропагандиране на расова и етническа ненавист ".

Последваха, а през вчерашния ден " Шалом " излезе с като прикани българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка демонстрация на назадничавост.

Днес президентът осъди езика на омразата, напомняйки, че " толерантността и взаимното почитание от епохи са част от традициите на българското общество и устояха и в най-мрачните години на Втората международна война, когато България избави своята еврейска общественост и не разреши нито един собствен жител от еврейски генезис да бъде депортиран в лагерите на гибелта ".

" Затова дълг на всеки жител, неправителствена организация и политическа мощ е да почита полезностите и да отстоява традициите на приемливост на българския народ ", приключва позицията на президента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР