Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна

...
Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна
Коментари Харесай

Ковачева се възмущава, че хората с увреждане трябва да си плащат за достъпна среда

Недопустимо е хора с увреждания да си заплащат за налична среда. Такава позиция изпрати Омбудсманът Диана Ковачева до обществения министър в оставка Георги Гьоков , в което сигнализира, че хора с увреждания се оплакват от тежките условия и сериозен финансов запас за кандидатстване с планове по Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. Изработването на абстрактен план коства към 1 500 лв., показват в жалбите си жителите.

Тя е безапелационна, че хората с увреждания са принудени да се устоят с лимитирани средства поради трайна нетрудоспособност , също така са лимитирани в допълнение и от невъзможността независимо да финансират изработването на наложителна документи, с която също така не е обезпечено утвърждението навръх техния план.

Общественият бранител подчертава и върху обстоятелството, че страната има обвързване да дава на хората с увреждания налична жилищна среда и не би трябвало жителите сами да понасят финансовата тежест, с цел да се употребяват от своите права.
 411 млн лева отпусна държавното управление за нуждаещи се, деца и хора с увреждания
411 млн лева отпусна държавното управление за нуждаещи се, деца и хора с увреждания

Парите са за топъл обяд, бебешки артикули, детска кухня, пакети с храни и хигиенични материали

Ковачева добавя още, че за кандидатстването по Програмата се изискват документи с нотариална легализация. Така се задължават правоимащите и интензивно легитимираните представители на етажната благосъстоятелност да правят спомагателни разноски и да отделят от времето си за набирането им. Омбудсманът дава образец с нотариално удостоверен пример от подписа на лицето, представляващо сдружението.

Друг сериозен проблем, на който омбудсманът за следващ път обръща внимание, е условието за живеещите в многофамилни жилищни здания, в режим на етажна благосъстоятелност да подават документи посредством съдружие, учредено и вписано по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Тя е безапелационна, че това се явява непреодолима спънка за огромен брой хора с увреждания, които се нуждаят от поддръжката на страната за създаване на налична среда . Според нея по този начин се основават и предпоставки за неравно отнасяне, като жителите с увреждания, които живеят в режим на етажна благосъстоятелност, са сложени в по-неблагоприятно състояние по отношение на тези хора с увреждания, които живеят в лични къщи.

В умозаключение на мнението си омбудсманът упорства Програмата да планува опция за даване на техническа помощ в поддръжка на хората с увреждания при подготовка на тяхната документи или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР