Недопустимо е да се говори по такъв начин на високо

...
Недопустимо е да се говори по такъв начин на високо
Коментари Харесай

Проф. Константинов за Радев: Недопустимо е да се говори по такъв начин на високо ниво

 " Недопустимо е да се приказва по подобен метод на високо равнище. И без това доверието в институциите се срутва. Отиваме към всеобщи оспорвания на изборите и ще заприличаме на Съединени американски щати ". Така проф. Михаил Константинов, ръководител на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване ", разяснява пред NOVA думите на, който за следващ път упрекна ръководещите, че се пробват да си обезпечат служебна победа на идните избори.

Във вторник президентът наложи несъгласие на част от текстовете в Изборния кодекс. Според президента гласуването и с машини, и с хартия ще опорочи вота.

" Доверието в изборния развой у нас става все по-ниско. Това е по-големият проблем, а не измененията в Изборния кодекс. Той се нуждае от цялостна проверка, само че това не трябва да става преди избори. В случая с двойното хартиено и машинно гласоподаване сътворяваме усложнения на секционните изборни комисии. Вероятно, в случай че ветото бъде преодоляно, ще имаме избори, които ще отбележат връх за механически неточности и недействителни бюлетини ", сподели Цветозар Томов, социолог и някогашен представител на ЦИК.

" Във всяка секционна изборна комисия има представители на всички политически сили. Има комисии, в които има двама представители на Българска социалистическа партия. Когато най-голямата опозиционна мощ, съобщи, че ще има измами, то тя споделя, че нейните хора ще вземат участие в тях. Заради партийното посланичество нямаме трайна изборна администрация и се назначават хора без опит. Някои от тях не са били и на инструктаж. Правим много неща, с цел да сринем системата и е знамение по какъв начин още работи ", съобщи Михаил Константинов.

И добави, че в цяла Европа, като се изключи Брюксел, се гласоподава хартиено. " ГЕРБ попадна в капан и още не може да излезе ", счита той.

По думите на Цветозар Томов опасности за имитация има и при машинно, и при хартиено гласоподаване. " С технология не можем да изкореним всички пороци на изборния развой ", разясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР