Недопустимо е администрацията да не изпълнява нормите, изрично записани в

...
Недопустимо е администрацията да не изпълнява нормите, изрично записани в
Коментари Харесай

Доц. д-р Медиха Хамза: Държавата се отнася пренебрежително към висшето образование

Недопустимо е администрацията да не извършва нормите, категорично записани в Закона за висше обучение и държавния бюджет
В отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър и медиите от Синдикат " Висше обучение и просвета " към КНСБ декларират, че ще подхващат ефикасни протестни дейности от 20 май поради неизпълнените задължения на държавното управление да усили заплатите на преподавателите в държавните висши учебни заведения, Българска академия на науките, Селскостопанска академия и Национален институт по метеорология и хидрология, което трябваше да стане още от началото 2024 година

Категорично стоя зад тази позиция на синдикатите.

В държавния бюджет за 2024 година са планувани спомагателни 39 млн. лв., с които от 1.01.2024 година би трябвало да се вдигнат възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения. И несъмнено, през днешния ден към този момент е месец май 2024 година, няма и лев даден от някогашните ръководещи Николай Денков и Асен Василев към академичната общественост в България. В разследване на това ректорите на университетите у нас не могат да изпълнят отговорностите си, записани в Закона за висшето обучение.

С измененията в Закона за висше обучение, признати от Народното събрание по моя самодейност, ясно е записано задължението на страната да изплати по-високите хонорари на университетския състав от 1 април 2024 година Въпреки вменените от закона и бюджета отговорности, администрацията в лицето на министерство на финансите необяснимо за мен към момента бави осъществяването.

Държавната администрация няма право да се отнася с неуважение към висшето обучение! То е генераторът на научни достижения и академично бъдеще за младежите. Висшите учебни заведения основават фрагментите, които са в основата на стопанската система, високите технологии и реализирането на научния капацитет на България. Служебният кабинет, макар тежкото завещание от някогашния министър на финансите Асен Василев, би трябвало да извърши закона и да изплати неотложно възнагражденията. Отказът това да бъде осъществено е нарушаване на два закона - за висшето обучение, и за осъществяването на държавния бюджет.

Висшето обучение в България дълго време не получава нужната поддръжка. Проблемите в тази сфера се натрупат и всеки опит да бъдат решавани през последните три години срещат твърдо недоумение от страна на някогашните ръководещи. Дори в интервала, когато министър-председател беше акад. Николай Денков, излъчилата го партия „ Продължаваме промяната “ се опълчи на предложенията за промени в Закона за висшето обучение. Текстовете, които предложихме с сътрудниците ми от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, с които се контролираха заплатите на младите експерти – стипендиите на докторанти и възнагражденията на асистенти – не бяха подкрепени от „ Продължаваме промяната “.

Законът въпреки всичко получи нужната поддръжка и с новите разпореждания стипендията за докторанти към този момент е в размер на 1400 лева, а асистентите ще получават 2516 лева Неразбираемо е държавната администрация в лицето на служебния кабинет да отхвърля да извърши задължението си към академичната общественост.

Пренебрежителното отношение към образованието в България е неприемливо!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР