Недомислица в отчитането на клиничните пътеки за новородени в неонатологичните

...
Недомислица в отчитането на клиничните пътеки за новородени в неонатологичните
Коментари Харесай

Недомислица в отчитането към здравната каса показва 46% недоносени бебета в България

Недомислица в отчитането на клиничните пътеки за новородени в неонатологичните отделения изкривява статистиката на Националната здравноосигурителна каса и демонстрира 46.6% недоносени бебета в България. Причината е, че недоносените бебета не получават незабавно обединен цивилен номер (ЕГН), а се записват под разнообразни вътрешни кодове при прекосяване от една пътека в друга, от едно поделение в друго, или в случай че се наложи преместване в друга болница. Така колкото по-продължителен е престоят им в лечебните заведения до момента в който се стабилизират, толкоз повече такива кодове се натрупват за едно и също дете, отчитайки се като обособен случай всякога.

Това се схваща от стенограма на съвещание на Надзорния съвет на здравната каса от средата на февруари, на която обръща внимание в. " Сега ". Проблемът с отчитането разяснява шефът на касата Камен Плочев, а ръководителят на надзорния съвет и зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева предлага решение - да се запише ограничаване от 15% от новородените по тези клинични пътеки, колкото са решили неонатолозите.

" Световната статистика демонстрира, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа 7.7%, в България 46.6% недоносени, което е безумство. Ние разбираме, че това не е действителният % ", споделя пред членовете на надзора шефът Камен Плочев. Реалните данни на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са сред 10 и 12% .

" Проблемът е, че когато се роди детето, то няма обединен цивилен номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го трансферират от едно поделение в друго, където го записват под техен вътрешен код, третото поделение - по техен вътрешен код и по този начин от поделение на поделение едно дете събира четири кода, все едно са четири разнообразни деца ", изяснява Плочев. Това би следвало да значи и че за едно бебе се заплаща и четири пъти по клинична пътека .

" Предлагам да въведем за неонатологичните клинични пътеки да запишем, че 15% от родените деца да не бъдат приети в болница по неонатологичните клинични пътеки, в случай че детенце не е преведено от друго лечебно заведение с по-ниско равнище на подготвеност в съответното лечебно заведение с по-високо равнище на подготвеност. Тогава се заплащат всички случаи заради открити случаи на приплъзване на деца от една неонатологична пътека в друга, където се откри, че броят на тези, които са минали по неонатологични пътеки е доста повече от родените деца, защото те ги записват по една клинична пътека, втора, трета по отношение на тяхното развиване ", споделя Жени Начева.

Плочев добавя предложение с концепцията новородените да получават един код в болничното заведение и той да не се мени. По думите му прагът от 15% е определен " след консултация с неонатолози като задоволителен %, с цел да покрие потребностите на неонатологията ". Допълва и, че " този % не е закрепен, никой няма да върне недоносено дете ". Освен това индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, само че преведени в неонатологията на друга, защото се случва от по-малки лечебни заведения да се постанова да пращат по-тежки случаи в по-големите.

Промяната ще е част от редица други оферти на Надзорния съвет за ограничение на надписването на действия в лечебните заведения. Освен в неонатологичните отделения такива ограничения се плануват и при изписването на онколекарства и при отчитането на интензивни грижи . Занапред при контракт с касата отделенията за интензивни грижи ще подписват контракт за избран брой кревати, предлага Жени Начева.

За изписването на медикаменти в онкологията концепцията е да се основат районни и национална комисия за наблюдаване на здравната онкология и онкохематологията, " които няма да имат отношение към лекуването на пациентите, а по-скоро след назначение на лечението ще вършат съответните инспекции и надзор върху изписаните протоколи, тъй че да има кръстосани инспекции сред комисии на районен и на народен принцип, и надзор върху назначение лекуването на пациентите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР