Недомислие в закона спъва наша паралимпийска медалистка да продължи да

...
Недомислие в закона спъва наша паралимпийска медалистка да продължи да
Коментари Харесай

Ченчев: Недомислие в закона спъва наша паралимпийска медалистка да продължи да прославя България

Недомислие в закона спъва наша паралимпийска медалистка да продължи да популяризира България, съобщи от парламентарнта трибуна Иван Ченчев в специфична декларация от името на Българска социалистическа партия.

Ето и цялостния текст на декларацията:

Много постоянно от тази естрада сме говорили за пропуски в законодателството, казвали сме, че това рефлектира върху българските жители, че не би трябвало да е по този начин. Днес ще го кажа още веднъж. Всеки един в тази зала има своите професионални качества, само че аз ще се обърна освен с апел за професионална интервенция, само че и за човешка и морална съпричастност.


И в този момент съответно:


Стела Енева е българска лекоатлетка с увреждания, състезаваща се главно в дисциплините мятане на диск, подтикване на гюле и мятане на копие. За нейните триумфи – по-късно.
Родена с малформации на краката, още като бебе Енева е подложена на ампутация на двете подбедрици и се придвижва с протези. Стела Енева е 3 пъти вицепаралимийска шампионка, 3 пъти международна шампионка и 5 пъти – европейска. В момента е назначена въз основа на извършен конкурс по Закона за държавния чиновник на служба „ младши специалист “ в дирекция „ Спорт за всички и спорт за учащи “, отдел „ Спорт за всички и спортно-туристическа активност “ в Министерство на младежта и спорта.
Справя се ослепително със своите задания, получих уверенията на настоящия и на предходния министър на спорта от постоянното държавно управление.

Казусът?
Достойната Стела Енева, която показва България на паралимпийски игри, можете да си визиите с какъв труд го реализира и какво й коства това, и на нея, и нейния треньор - с цел да носи медали за страната ни. Вие знаете, че тези спортисти не са доста в България. Стела Енева желае да възвърне своята спортна кариера, желае да се яви на идващите паралимпийски игри.


Тя обаче взима пожизнена награда, която й се поставя. И тук към този момент е пропускът, за който ви приказвам. И доста апелирам всички да чуете, защото ще прикани юристите от всички парламентарни групи да се съберат и създадат по този начин, че тези почтени български спортисти и почтени жители да могат да пазят знамето и химна на България и родината ни на олимпийски, на паралимпийски игри почтено, и да носят още медали. И да не усещат надменно отношение от страна на администрацията в нашата блага татковина.


Преди малко бях на среща с министъра на спорта, на която срещнах схващане за това да се направи всичко допустимо да бъде обезпечено финансиране Стела Енева – тази почтена наша шампионка, да може да организира своята подготовка, да се яви и, дай боже, още веднъж бъде наша горделивост с орден.


Сега за пропуща:
За страдание, в Закона за физическото образование и спорт не ясно написана тази догадка – предпоставките за даване на пожизнена месечна награда по член 136, ал 1, т 1 са: спортистът да е медалист от олимпийски, паралимпийски игри и спортистът да е прекратил дейната си спортна активност. Законът обаче въобще не урежда догадка на олимпийски медалист, който е прекратил дейната си спортна активност, надлежно е получавал пожизнена месечна награда за избран интервал, а след това е възобновил дейната си спортна активност.
Смисленото пояснение на относимите разпореждания постанова извода, че в описаната догадка изплащането на пожизнената месечна награда следва да бъде прекратено, само че единствено за интервала сред подновяването на дейна спортна активност и последващото преустановяване на същата. През този интервал спортистът не дава отговор на описаните предпоставки. След повторното преустановяване на спортната активност спортистът още веднъж ще дава отговор и на двете предпоставки нагоре – качеството медалист е обективно и не може да бъде изгубено заради подновяването на дейна спортна активност.

Също по този начин, нищо в закона не допуска, че с възобновяване на дейната си спортна активност спортистът се отхвърля от правото на пожизнена месечна награда. За интервала на възобновената спортна активност награда не следва да се изплаща, не тъй като медалистът се е отказал от нея, а тъй като не дава отговор на обективния аршин да е прекратил дейната си спортна активност.


Тук следва да се означи, че всичко разказано нагоре е единствено най-логичното пояснение на закона. В закона не е написана нито процедура за изплащането на награда, нито за нейното обновяване. Така, безусловно основава риск, че способените органи биха предложили друго пояснение на закона. За страдание, няма и относима процедура, която да ни помогне при предугаждане на дейностите на съответните органи. Режимът на пожизнени награди по член 134 от новия Закон за физическото образование и спорта, в действие от 2019 година всъщност е прекомерно друг от режима по остарелия Закон за физическото образование и спорта, надлежно и практиката по остарелия закон не може да бъде черпена като източник за пояснение. Не е известно способените органи да са се произнасяли по този въпрос в късия интервал на деяние на новия закон.
Надявам се юристите в парламентарните групи да намерят вид, с който да се реши този проблем – тъй че да бъде в поддръжка на българските заслужили спортисти. Защото, няма да е единствено Стела Енева, в случай че този пропуск в закона остане.


Благодаря ви, изслушахте тази декларация деликатно. Усетих състрадание в залата. А на теб, Стела – триумф!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР