Недоловими тътнещи звуци, идващи от недрата на вулкан, могат да

...
Недоловими тътнещи звуци, идващи от недрата на вулкан, могат да
Коментари Харесай

Учените откриха начин за предсказването на вулканични изригвания

Недоловими тътнещи звуци, идващи от недрата на вулкан, могат да предскажат изригването му, с цел да бъдат предизвестени застрашените поданици, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на интернационално проучване.
 
Екип, който изследва " инфразвуците " - звуци с прекомерно ниска периодичност, с цел да бъдат чути от хората, издавани от вулкани като Етна в Италия, е открил, че тътенът на магмата се трансформира сензитивно с наближаването на изригването.

Когато тя експлодира, звуковите талази се разнасят из кратера и сходно на меден духов инструмент, като тромбон да вземем за пример, се получават избрани ноти, изяснява Лейтън Уотсън от университета на Кентърбъри, който е част от интернационалния проучвателен екип. 

С издигането на магмата в кратера нотите се трансформират, както при свиренето на тромбон.

Преди вулканът Етна да изхвърли пушек и пепел във въздуха през февруари 2021 година, неговата " мелодия " е почнала да се трансформира. 

Чрез установяване кои ноти подхождат на всяко равнище на магмата могат да се създадат прогнози за бъдещи изригвания.

Уотсън и екипът от учени, основани в Италия и Съединени американски щати, считат, че по този метод може да се получи предупреждение няколко часа преди изригването.

Настоящите способи за наблюдаване на равнищата на магмата включват прелитането над кратера с хеликоптер или изкачването му, с цел да се създадат измервания във вътрешността, като и двете са рискови и скъпи и не могат да се правят непрекъснато.

Новият способ изисква сонди, които могат да бъдат сложени на километри от вулкана.

Резултатите от проучването, оповестено в сп. " Сайънтифик рипортс ", демонстрират, че към момента следва да се извърви дълъг път, преди прогнозите да станат надеждни. Методът също така не използван за всички вулкани.

В допълнение към Етна, Питон де ла Фурнез на остров Реюнион, Килауеа на Хаваите или Вилярика в Чили са претенденти за по-нататъшно изследване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР