Недоказаното твърдение на Русия, че Украйна планира да използва мръсна

...
Недоказаното твърдение на Русия, че Украйна планира да използва мръсна
Коментари Харесай

Путин не трябва да използва "фалшиви" твърдения за "мръсна бомба" като претекст за ескалация: НАТО

" Недоказаното изказване на Русия, че Украйна възнамерява да употребява " мръсна бомба " на своя територия, е " транспарантно погрешно " и не би трябвало да се употребява от Кремъл като предлог за ескалация на войната ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция във вторник.

" Сега Русия лъжливо твърди, че Украйна се готви да употребява радиологична мръсна бомба на личната си територия ", сподели той. " Съюзниците от НАТО отхвърлят това транспарантно погрешно изказване. Русия постоянно упреква другите в това, което самата тя има намерение да направи. Вече сме виждали този модел - от Сирия до Украйна. Русия не би трябвало да употребява подправен предлог за по-нататъшна ескалация. "

Столтенберг дефинира изказванията като " безразсъдни и безотговорни "

Мръсната бомба е оръжие, което съчетава стандартни експлозиви като динамит и радиоактивен материал като уран.

Често го назовават оръжие на терористите, а не на страните, защото е предопределено по-скоро за всяване на боязън и суматоха, в сравнение с за очистване на военни цели.

" Всяко потребление на нуклеарно оръжие в Украйна ще промени радикално характера на спора ", сподели Столтенберг.

" Президентът на Русия Путин знае, че нуклеарната война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води. Те също по този начин знаят, че ще има тежки последствия ", добави той.

" Досега не сме забелязали промени в нуклеарната позиция на Русия, само че, несъмнено, следим доста деликатно, бдителни сме и сме подготвени да действаме, в случай че е належащо. Най-важното в този момент е да изпратим обръщение на Русия, че тя, несъмнено, не трябва да употребява нуклеарно оръжие в Украйна. "

От своя страна, заместник-постоянният представител на Москва в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски съобщи, че " Киев може би отсрочва хипотетичната си стратегия за " мръсна бомба ", откакто Русия я разкри, съобщи във вторник заместник-постоянният представител на Москва в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.

През последните няколко дни съветски публични лица, в това число министърът на защитата Сергей Шойгу, упрекват Киев, че приготвя офанзива под подправен байрак с потреблението на " мръсна бомба ". Украйна изрично отхвърли изказванията на Москва.

" Ако четете украинските канали на Telegram, ще видите, че в украинските ръководещи кръгове сега има доста звук поради акцията, която започнахме, и има доста признаци, че се пробват да прекратят тази стратегия ", сподели Полянски, представен от РИА Новости.

 Във вторник министърът разкри, че Украйна е поканила инспектори на МААЕ да дойдат и да " потвърдят, че Украйна няма мръсни бомби, нито проекти за създаването им "

" Доброто съдействие с МААЕ и сътрудниците ни разрешава да осуетим съветската дезинформационна акция за " мръсна бомба " - сподели Кулеба.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик, разяснявайки въпроса, съобщи, че " всички страни би трябвало да заобикалят всевъзможни дейности, които биха могли да доведат до неверни калкулации и ескалация на този към този момент унищожителен спор ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР