Неджетин Исмаил сам намерил възрастната жена и ѝ обещал да

...
Неджетин Исмаил сам намерил възрастната жена и ѝ обещал да
Коментари Харесай

Земеделец от Руенско, обещавал 5 г. да купи земята на Момка, сега отсече пред Флагман: Ще се разберем с нея на 20-ти!

Неджетин Исмаил самичък намерил старата жена и ѝ заречен да обработва 35-те декара на двамата ѝ дядовци, предиздвикал я да подпише и контракт

С цяла торба документи дойде в редакцията на Флагман.бг през днешния ден 80-годишната бургазлийка Момка Борисова, с цел да изкаже своите терзания от дейностите на земеделеца от руенско Неджетин Исмаил.

„ През юли 2018 година господин Исмаил ме потърси и предложи да купи земите на двамата ми дядовци в Руенско. Последва втора среща, на която ме увери, че ще купи нивите, само че преди този момент ще стартира да ги работи и ме помоли да подпиша контракт за наем за 35 дка от земите. Моето вътрешно разбиране е, че земята би трябвало да се работи, по тази причина се съгласих. Той увери, че ще купи нивите, при което аз извадих всички нужни документи. Намерих наследници в цяла България, също така в Австрия и Италия – попитах всеки съгласни ли са и те потвърдиха. Той ми се обаждаше от време на време и ми споделяше, че ще купи земите, при което се постановяваше аз още веднъж да извадя документите, защото срокът им на годност е 6 месеца. Той ме твърди, че не е получавал европейски средства от нашите парцели, на нас не е заплатил нито една стотинка, като се изключи 200 лева за първичния набор документи, които имах задача да осигуря и го направих.

В началото на тази година договорихме междинна цена на декар 570 лева за нивите на единия ми дядо, а за другия – близо 1000 лева  Аз още веднъж извадих документите, само че се оказа, че още веднъж съм излъгана. Този път роднините ми обаче ме упрекнаха, че съм измамница. Не мога да си обясня за какво ме откри и сподели, че ще купи земите, а не го направи, евентуално има някаква полза от това “, споделя пред Флагман.бг обезпокоената Момка Борисова.

„ На 20-ти ще се разберем, земите се водят сега бели петна*, само че не е елементарно да събереш 30 хиляди лв. по този начин. Сега съм при животните, не мога да кажа, само че съм дал пари на Момка “, сподели пред наш кореспондент и в наличието на старата жена Неджетин Исмаил.

Кога ще пристигна 20-ти, ние няма по какъв начин да кажем, само че като публицисти опитахме да помогнем на старата жена, която цялостен живот е била счетоводител и инспектор в доста значима институция. Единствено добрината и наивността ѝ през днешния ден я вършат медийна героиня. 80-годишната Момка упорства да се знае какво се е случило с нея на остарели години и да защищити други възрастни хора от предложенията на сходни предприемачи.



Момка Борисова отхвърли да е взела каквито и да е други пари от Неджетин, като се изключи 200 лева – сумата, с която е трябвало да извади документите на земята. Жената е безапелационна, че ще потърси правдивост.

*бели петна - това е земя, за която притежателят: 
- не е подал годишна декларация пред общинска работа „ Земеделие “ какво ще я прави през идната стопанска година; 
- не е сключил контракт, с която я е отдал за прилагане на друго лице (наем/аренда/съвместно прилагане на кооперация). Режимът на така наречен „ бели петна “ е регламентиран в Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). На процедура това е механизъм, който дава право на земеделските производители да получат и обработват, по административен път (със заповед на шефа на „ Областна дирекция – Земеделие “), непозната земя, макар, че нямат контракт със притежателите. Въз основа на това те получават и право на дотация (директно плащане) за обработваните непознати терени. Казано по-просто – в случай че вие сте притежател и не се интересувате от земята си, тя се разпределя служебно (без да ви питат) към аграрни производители, които печелят от нея, вместо вие да си получавате самичък парите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР