Недействителните гласове не дискредитират вота, но преформатират разпределението на силите.

...
Недействителните гласове не дискредитират вота, но преформатират разпределението на силите.
Коментари Харесай

Диана Ефтимова: Недействителните гласове не дискредитират вота, но преформатират разпределението на силите

Недействителните гласове не дискредитират вота, само че преформатират разпределението на силите. Ако тези гласове бяха действителни, може би на много места разпределението на мандатите щеше да е много по-различно. Това сподели Диана Ефтимова – ръководител на УС на Института за развиване на обществената среда, в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .  

" Институтът прави обзор на данните от всички общински изборни комисии и открива, че единствено при гласовете, подадени за общински съвет, има близо 413 000 недействителни гласа, или към 15,5% от общо гласувалите за общински препоръки. " Това е извънредно висок %. Реално видяно, положителните интернационалните стандарти са недействителните гласове да са сред 3 до 4%, а тук приказваме за разлика, която е пет пъти над стандартите. Реално видяно тук-там се оказва, че има повече недействителни гласове, в сравнение с имат обединенията, които са първи “, акцентира Ефтимова.  

Хипотезите за недействителните бюлетини са разнообразни, означи тя. Затова Институтът за развиване на обществената среда и Общественият съвет към ЦИК упорстват да бъде изработен повсеместен внушителен разбор на какво се дължат недействителните гласове. " Дали става въпрос за неинформираност на гласоподавателите, тъй като това е изцяло годна догадка. Възможно е да става въпрос и за неприятна подготовка на секционните изборни комисии. Видяхме видеа с метода, по който те броят резултатите – действително видяно, доста рядко се случваше секционна комисия да следва прецизно напътствията, които има от ЦИК. Има случаи и на недобронамерени дейности “, изброи Диана Ефтимова.  

Недобронамерените дейности на секционните изборни комисии подронват в допълнение доверието в изборния развой, изключително след абсурда с машините, предхождащ вота, означи тя. " Фактът, че си приказваме за ниското доверие и за подозрения у жителите е проблем, тъй като по този метод виждаме какъв брой недобре проведен е изборният развой у нас от институциите, които са виновни за това нещо, от секционните изборни комисия, които са лицето на този развой и които на практика подронват доверието “, разяснява още Ефтимова. 

" Машинният избор подсигурява, че няма да има недействителни гласове и че секционните комисии няма да могат да интерпретират по един или различен метод подадените гласове ", счита Диана Ефтимова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР