Недействителните бюлетини са най-големият проблем на отминалите местни избори, според

...
Недействителните бюлетини са най-големият проблем на отминалите местни избори, според
Коментари Харесай

Президентът: Спасението от невалидните бюлетини е в машинното гласуване

Недействителните бюлетини са най-големият проблем на отминалите локални избори, съгласно президента Румен Радев и представители на ЦИК.

Според ЦИК повода за голимия брой недействителни бюлетини е отбелязването на преференция в бюлетината за общински консултант, без да се гласоподава за партия. Председатерят на ЦИК проф. Стефка Стоева заключи, че преференциите са объркали гласоподавателите.
Константинов: Много са недействителните бюлетини при вота за общински съветници Това е реалност, откогато беше въведено преференциално гласоподаване, разяснява математикът
Според президента Радев, тази компликация може да се преодолее с въвеждането на машинното гласоподаване. Той сложи въпроса за какво в бюджета за 2020 година няма заложени средства за това.

В срещата-дискусия в президентството, на която се разискват тези проблеми, отсъстват представители на изпълнителната власт. Службите, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са дали единствено отчети.
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
" Липсата на представител на изпълнителната власт не анулира нейната отговорност пред жителите и закона за провеждането на почтени и открити избори ", уточни президентът Румен Радев. Той добави, че след консултациите с специалистите, ще провежда и политически съвещания.

Снимка: Ладислав Цветков

" Няма идеални избори, само че не е обикновено, когато излизат от общоприетата социална рамка. В последните избори излязохме от тази рамка ", безапелационен беше президентът.

По думите му има проблем и със спазването на закона - както от социологическите организации, по този начин и от жителите, които въздействат в едно или друга посока.

Според него е сериозен казусът с корпоративния и купения избор. " Тук спасението е на машинното гласоподаване. Машината дава обикновен предпазен цикъл и не те пуска, до момента в който не означи и другото квадратче ", уточни президентът в отбрана на машинното гласоподаване.
Проф. Димитър Тадаръков: Шокът в тези избори са 600 000 невалидни бюлетини „ Промяната пристигна, картата на България е цветна ”, сподели Тадаръков
Професор Михаил Константинов обясни, че 30% от българите не употребяват компютър, само че президентът репликира, че всички употребяват банкомат.

" 15.9% са недействителните бюлетини. Това е най-големият брой недействителни за последните10 години”, призна проф.Стоева от ЦИК. По отношение на купения и корпоративен избор тя посочи, че е свален имунитета на 14 участници в изборите. При предходните локални избори претендентите със свален имунитет са били 10.

Снимка: Ладислав Цветков

Според президента, най-трудно е да се преодолеят корпоративният и купеният избор.

" В статистиката, предоставена от ДАНС и прокуратурата, няма основна разлика от локалните избори през 2015г. Но съгласно всичко, което специалисти обобщават е, че тук са върти промишленост и това не са мои думи, а на анализатори ", заключи Румен Радев.
Анализатори: Има общини, в които купеният избор взема решение изборите Залозите в София са били на парламентарно ниво, означи Цветозар Томов
По думите му това е промишленост за десетки милиони.

Снимка: Ладислав Цветков

" Този проблем е неприличен, с цел да се случва в европейска страна. Трябва да вървим към увеличение на тежестта на наказванията - и като административни и като престъпни закононарушения, тъй като това е закононарушение, с което се подменя вота на жителите. От честността и прозрачността на изборите зависи легитимността на ръководството и институциите ", разгласи президентът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР