Неделя сутрин не е най-често използваното време за обявяване на

...
Неделя сутрин не е най-често използваното време за обявяване на
Коментари Харесай

Facebook става платен: Ето защо

Неделя заран не е най-често употребяваното време за оповестяване на нови цифрови артикули - дори и да си притежател на две от топ обществените мрежи в световен проект. Точно този необикновен миг обаче беше определен от Марк Зукърбърг, с цел да разгласи, че неговата компания Meta ще стартира да предлага платена версия на Фейсбук и Instagram.

Анонсът е колкото неочакван, толкоз и законосъобразен поради обстановката, в която попаднаха огромните онлайн платформи през последните месеци. В същото време, обаче, ходът на Зукърбърг носи много риск и през идващите седмици ще станем очевидци на най-големия опит, с който той и фирмите му са се захващали.

За какво става дума

Новата услуга се споделя Meta Verified. Тя прави платена до момента безплатната опция за потвърждаване на профила посредством изпращане на персонален документ за верификация. Зукърбърг показва в своята обява, че ще има и спомагателни отбрани против кражба на самоличността, като най-малко все още не е ясно какви тъкмо ще бъдат те.

За платените консуматори ще има и " пряк достъп до отдела за поддръжка " - за разлика от сегашните най-вече работещи на самообслужване системи, посредством които потребителите би трябвало да вземат решение своите проблеми.

Meta Verified ще коства 11,99 $ на месец през уеб страницата или 14,99 $ през iOS (заради спомагателните такси на Apple), като през тази седмица ще проработи първо в Австралия и Нова Зеландия, а по-късно - и в други страни.

Зукърбърг и ко имат потребност от пари

Платената версия на обществените мрежи идва в миг, в който цялата цифрова стопанска система е в недобро здраве. По време на пандемията хората прекарваха рекордно доста време онлайн и по тази причина бизнесите вложиха милиарди в реклама, с цел да стигат до тях. Meta (заедно с Google) получиха лъвския къс от тази доходи, само че всичко това към този момент е в предишното.

Малко след всеобщото отпадане на строгите противоепидемични ограничения по света избухна войната в Украйна, която провокира съществени стопански разтърсвания по целия свят. На растящата инфлация централните банки дадоха отговор с внезапно повдигане на лихвите, което носи риск от криза. Именно поради това и фирмите започнаха да лимитират разноските си. Както обичайните медии усетиха изключително мъчително през 2008 година, в такава обстановка първа " жертва " са рекламните бюджети.
 Зукърбърг разгласи
Зукърбърг разгласи " година на успеваемостта ", акциите скочиха с 20%

Meta надмина упованията на анализаторите, само че провокациите занапред предстоят

Ако би трябвало да обърнем всичко това в числа - за Meta 2022 година донесе загуба на пазарна стойност в размер на 600 милиарда $. Въпреки говоренето на Зукърбърг за " година на успеваемостта ", дори и в първите месеци на 2023 година има заплаха да продължи интервалът на спадащи доходи. Освободени бяха хиляди чиновници.

През годините триумфът на Meta на рекламния фронт се дължеше на опцията доста точно да таргетират потребителите на база на данни от личните си обществени мрежи и от интензивността им отвън тях. Това обаче става все по-трудно, откакто Apple ограничи опцията за събиране на потребителска информация и по всичко наподобява, че в бъдеще само ще стяга примката към фирмите, употребяващи и препродаващи потребителски данни.
 Метавселената няма да избави Зукърбърг и фирмите му - най-малко не и в този момент
Метавселената няма да избави Зукърбърг и фирмите му - най-малко не и в този момент

Meta би трябвало да премисли тактиката си на рекламния пазар и то незабавно

Метавселената с виртуална и добавена действителност е посока, в която Зукърбърг насочи доста старания и милиарди долари през последните години за да получи платформа, която е под негов надзор на ниво програмен продукт и хардуер, само че към момента няма приемливи резултати, а някои анализатори са скептични, че в миналото изобщо метавселената ще бъде сполучлива.

Така имаме класическа обстановка, в която главните досегашни източници на доходи са слаби, а вложенията в бъдещето - огромни. Логично звучи да се търси още някакъв метод Фейсбук и Instagram да печелят пари.

Не е като Twitter

Поне от анонса на Марк Зукърбърг наподобява, че единственото общо сред платените услуги на Facebook/Instagram и Twitter ще е синьото тикче до профилите на платените консуматори.

Илон Мъск в края на предходната година направи верификацията платена поради негодуванието си, че дълги години тя е била налична единствено за " елита " (включително и може би решаващо - и за публицисти, които пишат сериозно против него). Така в един миг стана допустимо всеки с непотребни няколко $ на месец да добави знак за тестван профил към акаунта си (без значение по какъв начин се споделя той) и, защото цялата смяна не беше добре измислена, тролове незабавно започнаха да злоупотребяват с това.
 Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които в миналото го избавиха
Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които в миналото го избавиха

Социалната мрежа на Илон Мъск промени със задна дата разпоредбите си, с цел да ги " убие "

Фейсбук и Instagram ще изискват персонален документ и оповестените от Зукърбърг отбрани на самоличността би трябвало да значат, че няма заплаха, да вземем за пример, Иван Иванов от град Попово да може против 12 $ месечно да има профил, който наподобява като формалния подобен на Доналд Тръмп.

Зукърбърг сигурно се надява да реализира по-добър резултат от Мъск - за момента за Twitter Blue си заплащат единствено 290 000 души, което мъчно компенсира обстоятелството, че към половината от най-големите 1000 рекламодатели в микроблогинг мрежата са спрели да влагат в нея от септември насам.

В същото време, има обществени платформи, които сполучливо осъществят на пазара заплатен артикул. През предходната година Snapchat пусна своята Plus версия с спомагателни и пробни функционалности против 3,99 $ на месец. В момента тя има над 2 млн. клиенти.

Тъмната страна

Въвеждането на платена функционалност във Фейсбук и Instagram не идва в най-подходящия миг от живота на двете обществени мрежи.

Още от края на 2021 година броят на потребителите на FB не пораства - младежите се насочват към различни платформи и най-много - към TikTok. Meta пробват до отвръщат това с изцяло префасониране на обществените си мрежи точно в посока на пасивна консумация на къси отвесни видеа.

За разлика от Story формата (който преди години Meta открадна от Snapchat), превръщането на FB и IG в TikTok трансформира радикално продуктите. Затова и доста от към този момент наличните консуматори са срещу - въпреки всичко те са се записали в платформа за контакт с близки хора и марки (Facebook) или в такава за фотоси (Instagram).
 Фейсбук ускорява съперничеството си с TikTok
Фейсбук ускорява съперничеството си с TikTok

Компанията желае да е мощен съперник на китайската обществена мрежа

Тези хора могат в един миг просто да изоставен обществените мрежи, в които не намират това, което търсят. Когато един консуматор е " на ръба " е доста значимо какви ще са посланията към него. Тук появяването на платена версия може да има доста отрицателен резултат - някои може да са не запомнили, само че дълги години на страницата за регистрация във Фейсбук имаше надпис " Безплатно е и постоянно ще бъде ". Сега въпросът е дали " безплатното " няма да стане такова, че човек да се види заставен да употребява платената версия.

Връзката с екипа по поддръжката е главната причина за този тип терзания. Много консуматори - редови или по-влиятелни, през последните години имат съществени проблеми с модерацията на наличието във Фейсбук.

Публикации с език на омразата стоят и натрупат многохилядна публика, до момента в който други с изцяло обикновено наличие по дадена тематика се трият и създателите им (нерядко - специалисти, публицисти или цивилен активисти) се оказват с дълги санкции. Обжалването им е муден развой, който най-малко в България сътвори съществени съмнения в интегритета на компанията, наета от Meta като подизпълнител на модераторската активност.

Освен това, ботовете и онлайн измамниците несъмнено не са спирани с темпото, с което би било добре това да се случва.

Когато бързото и съответно решение на проблеми се трансформира в платена услуга, това основава избрани опасения за обслужването, което ще получават тези, които не дават пари всеки месец. Освен това още веднъж се връщаме към най-младата публика - не са доста нейните представители в световен мащаб, които могат да отделят по 12-15 $ на месец.

С въвеждането на Meta Verified Марк Зукърбърг и обществените му мрежи поемат огромен риск. Той може да донесе на компанията нов източник на доходи и фактически да усъвършенства сигурността на платформите - в случай че задоволително хора му гласоподават доверие. Може и да форсира напускането на сцената на Фейсбук като най-голяма световна обществена мрежа и да удари може би непоправимо Instagram като опция за младата публика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР