Неделният ден ще започне с разкъсана облачност, която около обяд

...
Неделният ден ще започне с разкъсана облачност, която около обяд
Коментари Харесай

Студен атмосферен фронт носи още дъжд и гръмотевици

Неделният ден ще стартира с раздрана облачност, която към обяд от северозапад ще се вплътнява. Очакваме през страната да премине нов леден атмосферен фронт. На доста места от запад на изток ще стартират превалявания, съпроводени от гръмотевици. По-значителни ще са явленията над планинските региони от Западна България. До края на деня по-значителни превалявания чакаме и над Централна и Източна България.

Максималните температури ще се намалят и ще са сред 25°-28° в западните региони, до 29-33° в Горнотракийската равнина и Източна България.

Предупреждения за вероятни мощни гръмотевични стихии

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, годни за неделя. (Забележка: рисковите феномени ще са следобяд. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата площ).
 Студен атмосферен фронт носи още дъжд и гръмотевици в неделя
Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. Над обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта против неделя от запад облачността ще се усили и на доста  места ще превали и прегърми. Вятърът последователно ще се ориентира от северозапад и ще се усили. 

Неделният ден ще стартира със слънчево време, само че следобяд облачността ще се усили и тук-там ще превали и прегърми. Температурите ще са сред 26-28°С, на морската вода - към 24°-25°.  Ще духа сдържан североизточен вятър. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Времето в София

През нощта против неделния облачността ще е променлива и тук-там е допустимо да превали и прегърми. 

През деня ще доминира раздрана облачност, а следобяд ще се развива на купесто-дъждовна, вятърът ще се обърне от северозапад и ще се усили. Очакваме превалявания и гръмотевици. Минималните температури ще са сред 14-16°С, а оптималните ще се покачат и ще са до 27-28°С.

Времето в планините

Около речните басейни в утринните часове ще се образуват мъгли. Денят ще стартира със слънчево време. Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще има условия и за обилни превалявания. Ще духа сдържан вятър от запад, а по високите елементи - до мощен от северозапад. Максималните температури на 1200-1300 метра ще са към 23-24°, на 2000 метра - към 11°.

Времето на Балканите

Под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт ще е облачно и дъждовно над  по-голямата част от полуострова. Предимно слънчево ще се задържи над Гърция. В множеството източни региони ще е по-топло от нормалното, само че от северозапад температурите ще стартират да се намаляват.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР