Неделино е едва шестата община в България, която за период

...
Неделино е едва шестата община в България, която за период
Коментари Харесай

От 10 г. насам Неделино е 6-тата община в България с ЕСКО-договор

Неделино е едвам шестата община в България, която за интервал от 10 години насам е подписала така наречен ЕСКО-договор. Други шест общини до момента са разгласявали процедури за възлагане на специфичер контракт с обезпечен резултат, само че не са ги финализирали. Две са главните аргументи за това - или не е била подадена нито една оферта, или пък не е позволен нито един претендент.
Преди дни локалната администрация на Неделино подписа договор с държавната компания „ Улично осветяване “ ЕАД на стойност 269 300 лева.без Данък добавена стойност.За период от 5 години и три месеца сдружението би трябвало да извърши контракт с обезпечен резултат за въвеждане на енергоефективни ограничения на територията на общината.
Кметът Боян Кехайов разгласи поръчката през октомври месец. В крайния период за приемане на предложения обаче не бе постъпило нито едно предложение и управникът удължи периода. След това се появи единствено един участник.
„ На процедура това е отсрочено заплащане на една инвестиция със средства от осъществената спестовност. За нас е добре, тъй като нямаме запас, който да вложим в осъществяване на такава поръчка “, изясни градоначалникът.
Той уточни, че се постанова замяна на уличното осветяване, тъй като то е с 12 типа лампи.
„ Когато изгори една крушка, хората идват при нас и споделят надали не, че общината една крушка не може да смени, т.е. обикновен проблем не можем да решим. А казусът е, че нашите улични тела са над електропроводниците. За да подменим една крушка, би трябвало да платим такса за изключване на електрическата енергия. Трябва да публикуваме известие една седмица по-рано, с цел да бъдат известени притежателите на индустриални или други мощности, че зареждането ще прекъсне. Трябва да наемем вишка за 48 лв. на час и да извикаме профилиран екип, който да я смени. Ние би трябвало да свалим крушката, да я забележим от кой тип е – натриева, фосфорна, енергоспестяваща. И да дадем поръчка. Тоест, една такава промяна ни излиза над 60-70 лв., а самата лампа коства от 6 до 15 лв.. А и организацията по промяната й е доста комплицирана “, разясни кметът.
Енергийното проучване на уличното осветяване в Неделино посочило, че имат и 250-ватови крушки, а по контракт новите, които би трябвало да се сложат, са 20-ватови. Тоест, 10 крушки ще светят колкото една сега. Лампите ще бъдат свалени по-ниско от ел.кабелите.
Кехайов посочи, че сега заплащат 6000 лв. месечно и в случай че разноските им паднат на половина, останалите 3000 лева ще ги заплащат на компанията реализатор до окончателното заплащане на инвестицията. Възложителят е пресметнал, че за малко повече от 5 години вложената инвестиция ще се изплати при норма на годишно оскъпяване от разсрочено заплащане до 7%.
Справка в уеб страницата на Агенция за публичните поръчки сочи, че единствено 6 общини през последните 10 години са сключили 7 ЕСКО-договора. Досегашната процедура на общините сочи, че за тези характерни поръчки се явяват най-много двама претенденти, или нито един.
Община Долна Митрополия има два договора с обезпечен резултат, подписани през 2008/9 година Двата са инженерингови. Единият е за планиране и осъществяване на енергоспестяващи мероприятия в ОДЗ „ Щастливо детство” гр. Тръстеник. Изпълнител е „ Консорциум за енергоефективни планове – КЕЕП “ – София, на стойност 489 987 лева без Данък добавена стойност.
Вторият е за енергоефективни ограничения в ОДЗ „ Здравец” гр. Долна Митрополия, със същия реализатор и за 463 917 лева Седем години е срокът им за осъществяване.
Община Опан през 2012 година подписва ЕСКО-договор с компания „ Енемона “ АД – Козлодуй, за енергоефективни действия в ОУ „ Христо Ботев “ – с. Опан. Неговата стойност е 249 857 лева без Данък добавена стойност.
Община Сапарева баня през 2015 година е сключила ЕСКО-договор. Ангажиментът на определения реализатор – „ Улично осветяване “ ЕАД, е да вкара енергоефективни действия с обезпечен резултат – да се понижи енергопотреблението от уличното осветяване посредством замяна на осветителните тела със светодиодни, поддръжка и енергиен мениджмънт в гр.Сапарева баня, с. Сапарево, с. Овчарци и с. Ресилово.
Същата година община Гълъбово е избрала консорциум „ Респромгруп “, който да извърши енергоефективни действия с обезпечен резултат - понижаване на енергопотреблението на уличното осветяване и създаване на видеонаблюдение на територията на Община Гълъбово”. Контрактът там е на стойност 268 624 лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяването тук е 10 години.
През 2016 година община Дупница е избрала компанията „ Алмина консулт “, която по ЕСКО-договор за 385 265 лева без Данък добавена стойност да вкара енергоспестяващи ограничения в МБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
През 2007 година процедури за възлагане на характерния контракт – който се заплаща от икономията в резултат на неговото осъществяване, са оповестили общините Силистра (за ПМГ „ Климент Охридски “ в Силистра и ОУ „ Христо Ботев “ в Айдемир), Момчилград (за ЦДГ „ Зорница “), Мадан (за ОДЗ „ Елица “), Сатовча (за СОУ „ Христо Смирненски “ в с. Кочан), Ардино (за СОУ „ Васил Левски “). Нито една не е завършила заради липса на интерес или недопускане на претенденти.
Община Бургас също има стартирала такава поръчка през 2015 година за ЦДГ 14 „ Здравец “, за ЦДГ 7 „ Синчец “ и за ОДЗ 1 „ Морска звезда “ с планирана стойност от 289 166 лева без Данък добавена стойност, само че не е постъпила нито една оферта и е прекъсната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР