Нечуваната суша в Европа наложи традиционният гроздобер за производството на

...
Нечуваната суша в Европа наложи традиционният гроздобер за производството на
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Георги Тодоров: Очакваме отлична реколта

Нечуваната суша в Европа наложи обичайният гроздобер за производството на именитото френско вино да стартира съвсем месец по-рано. Същото се случи и в Испания, като там се наложи гроздоберът да бъде и през нощта.
 
" Очакваме отлична годишна продукция като качество. Тенденцията на база белите сортове, които са към края на гроздобера, демонстрират положително количество и качество. Реколтата е към 10% повече от предходната година ", сподели изпълнителният шеф на Агенцията по лозата и виното Георги Тодоров в " България заран ".
 
Той изясни, че комисиите завършват теренните инспекции в землището на Поморие, а след изобилните дъждове там са наранени 2 500 декара. По думите му неналичието на работна ръка е сериозен проблем, само че към този момент се минава към индустриално бране на грозде. 
 
" Цените са по-високи по отношение на предходната година. Винопроизводителите не се тормозят от цената, подписват си покупко-продажбите. Дори може да се каже, че сега има апетит за грозде. Потреблението се усили и се върна в естествените граници. Наблюденията са, че постоянно при започване на акцията цените стартират на едни равнища, по-късно могат да паднат надолу или застават на едно ниво. Цените са към 20-25% по-високи по отношение на предходната година ", добави Тодоров пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него наклонността е 70% от създаденото българско вино да остане за вътрешна консумация и да се изнасят 30%. Той посочи, че главните ни пазари са Централна Европа, Източна Азия и Съединени американски щати, само че също по този начин навлизаме и в по-екзотични пазари като Виетнам и Южна Африка. 
 
" Гроздопроизводителите и винопроизводителите работят с обич, което няма по какъв начин да не се отрази на качеството на виното. Най-важното за един винопроизводител е да се продаде виното и да бъде изпито. Разходите на винопроизводителите са нарастнали с съвсем 100% по отношение на предходната година. Също по този начин нарастна и трудът ", уточни Тодоров.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР