Небезизвестната компания Пътни строежи – Велико Търново“, която допреди година

...
Небезизвестната компания Пътни строежи – Велико Търново“, която допреди година
Коментари Харесай

„Пътни строежи – Велико Търново“ се разраства с ключово придобиване

Небезизвестната компания „ Пътни градежи – Велико Търново “, която допреди година се свързваше със строителния необут Велико Желев, получи зелена светлина за придобиването на „ Инфрастроежи “ ООД. Решението на Комисията за защита на конкуренцията е от преди седмица и с него се разрешава договорката, елементи по която обаче не се оповестяват.

Посредством договорката компанията покупател затвърждава позицията си на значим състезател в производството на асфалтови смеси, защото придобиваното сдружение разполага с огромна база на изхода на Севлиево.

Срещу концентрацията мнения са подали две компании – „ Пътища и мостове “ ЕООД, както и държавната компания „ Автомагистрали “.
Кой е купувачът?
Велико Желев е притежател на една от най-големи компании в пътното строителство в България – „ Хидрострой “. Фирмите му вземат участие в строителството на „ Хемус “ по инхаус процедурите на „ Автомагистрали “. Това е единствено дребна част от огромните инфраструктурни планове, в които компаниите на предприемача вземат участие. Други, свързани косвено с него, печелят поръчки за стотици милиони за пътно поддържане в страната. Така да вземем за пример предходната година точно свързаната с Желев „ Пътни градежи – Велико Търново “ поръчки за над 900 млн. лева без Данък добавена стойност в Северен централен и Североизточен регион.

Желев бе в Съвета на шефовете в „ Пътни градежи – Велико Търново “ до предходната година. Тогава той бе задържан по сигнал за изнудване и побой на собствен чиновник, а след това бе освободен под парична гаранция от 20 хиляди лева Именно след абсурда Желев реши да приказва пред медии – нещо, което през годините обратно не правеше. Тогава съобщи, че води договаряния да изнесе активността си в чужбина и че в България бизнес не може да се прави.

От решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че

Увеличаването на капацитета на сдружението, а оттова и конкурентноспособността му, би могло да докара до нахлуване и налагане на „ Пътни градежи – Велико Търново “ ЕАД и на европейските пазари. “

Въпреки че предходната година Желев бе премахнат от Съвета на шефовете на компанията, едноличен притежател на капитала, през няколко сдружения, остана Григор Иванов – съучастник на Желев. В решението на Комисия за защита на конкуренцията се показва, че Иванов реализира краен заобиколен надзор върху „ Пътни градежи – Велико Търново “. Описани са връзките с „ Пътинженерингстрой – Т “ ЕАД и „ ИГ Холдинг “ ЕООД.



По отношение на „ Инфрастроежи “, компанията е основана през 2002 година в Севлиево и извършва редица поръчки на общината, само че и на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Съдружници в компанията са Гергана Момчилова Момчилова и Ивелина Георгиева Момчилова, като дяловото присъединяване на последната е най-голямо. Капиталът на компанията е 5 хиляди лева
Ефектът от договорката
Предварителният контракт за продажба на дялове от капитала на „ Инфрастроежи “ е подписан на 25 юни 2024 година Всички елементи обаче по договорката са заличени.

По данни на уведомителя икономическата цел на нотифицираната договорка е разширение на съществуващите географски и продуктови пазари, модернизиране на съответната стопанска активност, възстановяване на пазарните структури, по-добро облекчаване ползите на потребителите. Компанията има намерение след договорката да резервира и усъвършенства индустриалните мощности на „ Инфрастроежи “ ООД като настоящо дружество, чиято активност да бъде осъвременена и разширена.

Сумата от общите обороти, осъществени на територията на страната през последната завършила финансова година (2023 г.) от нормална активност на участниците в концентрацията, е в размер на 209 млн. лева, включително:
Групата на „ Пътни Строежи-Велико Търново “ ЕАД – 203 млн. лева.;„ Инфрастроежи “ ООД – 6 млн. лева.Въздействие върху пазарите
Основната активност на групата, към която принадлежи „ Пътни Строежи - Велико Търново “, е осъществяването на градежи на транспортна инфраструктура по реда на Закон за обществените поръчки, представляващи за 2022 година съвсем 74% от чистите проходи от продажби.

На последващо място придобиващата надзор група създава инертни материали, асфалтови смеси и битумна емулсия, които се влагат в строителството на предоставени обекти на сдружения от групата или се осъществят на клиенти с активност строителство на обекти от транспортната инфраструктура. Предприятията от придобиващата надзор група създават асфалтови смеси в базите в гр. Русе, с. Лиляк, с. Микре, с. Русаля, с. Калипетрово, с. Зафирово, и гр. Шумен. През 2022 година са създадени 608 787 т. асфалтова примес, от които почти 69% са вложени при осъществяването на пътно строителство. Останалата част е осъществена към клиенти в разнообразни региони на страната.

Придобиваното дружество – в тази ситуация „ Инфрастроежи “ - има асфалтова база за произвеждане на асфалтови смеси, като оборудванията са доставени от производител в Швейцария. Произведените асфалтови смеси се влагат в строителството на предоставени обекти или се осъществят на клиенти с активност строителство на обекти от транспортната инфраструктура в района на градовете Севлиево, Габрово, Левски, Ловеч, Троян, Плевен, Априлци, Велико Търново, София и други През 2022 година са създадени 20 634 т. асфалтови смеси, като 74% от създаденото количество е продадено на клиенти в разнообразни елементи на страната.

По данни на Национален статистически институт приходите от „ Строителство на транспортна инфраструктура - пътища, самолетни писти, тунели, мостове ” в Република България през 2022 година са на стойност над 5.2 милиарда лева Съгласно Икономическия доклад на КСБ за 2022 година строителната продукция от инженерно строителство в страната е на стойност над 7.4 милиарда лева

На база на данните Комисия за защита на конкуренцията стига до заключението, че групата на „ Пътни градежи – Велико Търново “ държи 4.88% от пазарния дял в страната, по данни на Национален статистически институт, а по данни на КСБ – 3.42%. Пазарният дял на „ Инфрастроежи “ е надлежно 0.11% по данните на Национален статистически институт, както и 0.08% по данните на КСБ.



Предвид събитието, че на оценения пазар придобиваното дружество не е със доста пазарно наличие, не са налице мъчно преодолими бариери за нахлуване, както и ще продължат да са дейни огромен брой съперници със съпоставима или по-голяма пазарна мощ, Комисията смята, че обединената група не би имала значително преимущество пред другите пазарни участници. “

По отношение на производството на асфалт създаденият от групата на „ Пътни Строежи-Велико Търново “ ЕАД асфалт съставлява 20.06% от общото произвеждане в страната, а този от придобиваното дружество – 0.68%. Така общото произвеждане на участниците в концентрацията образува дял от 20.74% от творби през 2022 година асфалт на територията на страната.

...не се чака договорката да има капацитет да попречва значително конкуренцията. “
Съмнение за монопол?
Според „ Пътища и мостове “ придобиването на „ Инфрастроежи “ ще докара до още по-голяма централизация на поръчките за инфраструктурни обекти, както и до монопол на цени и банкрути на съперници, тъй като с изключение на строителството, ще се придобие благосъстоятелност върху индустриалните бази за асфалт и бетон. Сходно е мнението и на „ Автомагистрали “ ЕАД.

„ Пътища и мостове “ твърди, че е налице разпределение на пазара към сегашния миг, поради обстоятелството, че 9 от процедурите за пътно поддържане и ремонт на РПМ в Северна България, на обща стойност над 941 млн. лева, са извоювани от компании с мажоритарен притежател „ ИГ Холдинг “( бел. р. – сдружението, посредством което Григоров има надзор над „ Пътни градежи – Велико Търново “). От общо плануваните за пътно поддържане и ремонт за страната над 3.6 милиарда лева, посочената сума от 941 млн. лева съставлява над 25%.

Предприятието смята, че плануваната договорка ще докара до централизация на пътностроителните предприятия в Северен централен и Североизточен регион, под управлението на „ ИГ Холдинг “ ЕООД с едноличен притежател Григор Иванов, като групата е сключила и многогодишни контракти за осъществяване на действия в доста от общините в посочените региони.

Комисията обаче намира тези изказвания за неоснователни и недоказани.

Решението предстои на обжалване пред Административен съд – София.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР