Неандерталците са съжителствали със съвременните хора в някои части на

...
Неандерталците са съжителствали със съвременните хора в някои части на
Коментари Харесай

Неандерталците и съвременните хора са живели заедно повече от 2000 години в Европа

Неандерталците са съжителствали със актуалните хора в някои елементи на днешна Франция и Северна Испания в продължение на повече от 2000 години, като през това време са имали време да се смесят, съгласно модел, основан на фосилни находки, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изследването, оповестено в сп. " Сайънтифик рипортс ", не дава директно доказателство за взаимоотношение сред двете популации преди към 40 000 години.

Учените обаче знаят, че те са имали контакт между тях, както разкрива и скорошният Нобелов лауерат, палеогенетикът Сванте Пебо. Голяма част от популацията на света е притежател и на неандерталска ДНК.

Изследователите не знаят в кой съответен район са се състояли вероятни срещи сред неандерталците и актуалните хора, отбелязва водещият създател на проучването Игор Джакович от университета на Лайден, Нидерландия. Продължителността на взаимното им  съществуване също остава предмет на спор.

В опит да отговори на тези въпроси екипът на Джакович изследва датирането с въглерод-14 на 56 предмета, половината от които се приписват на неандерталци, а другата половина - на модерни хора, открити в 17 археологически обекта във Франция и Северна Испания. 

Изследователите са употребявали датите на тези предмети, измежду които кости и каменни ножове, приписвани на последните неандерталци, в статистически и вероятностни модели.

Учените са стигнали до извода, че неандерталците са изчезнали преди 40 870 до 40 457 години, до момента в който актуалните хора са се появили в тази част на европейския континент преди към 42 500 години. Това значи, че двата типа са съжителствали през интервал с дълготрайност сред 1400 и 2900 години.

Този интервал съответствува със значително " разпространяване на хрумвания " измежду двете популации, изяснява Игор Джакович.

Според него той е обвързван със обилни промени в метода, по който актуалните хора са произвеждали предмети с културна стойност, като да вземем за пример принадлежности или орнаменти. Предметите, направени от неандерталците, също са се трансформирали фрапантно и са замязяли на тези, изработвани от актуалните хора.

Всичко това е в поддръжка на тезата, която изяснява изгубването на неандерталците с прогресивното им попиване в популацията на актуалните хора. Според откривателя неандерталците са били " погълнати " от нашето генетично завещание посредством кръстосване. 

Тъй като множеството хора на планетата обаче имат ДНК на неандерталци, може да се каже в прочут смисъл, че фактически те в никакъв случай не са изчезвали, добавя Джакович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР