Неандерталците са съжителствали със съвременните хора в някои части на

...
Неандерталците са съжителствали със съвременните хора в някои части на
Коментари Харесай

Неандерталците и съвременните хора са съжителствали в Европа повече от 2000 години


Неандерталците са съжителствали със актуалните хора в някои елементи на днешна Франция и Северна Испания в продължение на повече от 2000 години, като през това време са имали време да се смесят, съгласно модел, основан на фосилни находки, заяви Българска телеграфна агенция.

Изследването, оповестено в сп. " Сайънтифик рипортс ", не дава директно доказателство за взаимоотношение сред двете популации преди към 40 000 години.

Учените обаче знаят, че те са имали контакт между тях, както разкрива и скорошният Нобелов лауерат, палеогенетикът Сванте Пебо. Голяма част от популацията на света е притежател и на неандерталска ДНК.

Изследователите не знаят в кой съответен район са се състояли вероятни срещи сред неандерталците и актуалните хора, отбелязва водещият създател на проучването Игор Джакович от университета на Лайден, Нидерландия. Продължителността на взаимното им  съществуване също остава предмет на спор.

В опит да отговори на тези въпроси екипът на Джакович изследва датирането с въглерод-14 на 56 предмета, половината от които се приписват на неандерталци, а другата половина - на модерни хора, открити в 17 археологически обекта във Франция и Северна Испания. 

Изследователите са употребявали датите на тези предмети, измежду които кости и каменни ножове, приписвани на последните неандерталци, в статистически и вероятностни модели.

Учените са стигнали до извода, че неандерталците са изчезнали преди 40 870 до 40 457 години, до момента в който актуалните хора са се появили в тази част на европейския континент преди към 42 500 години. Това значи, че двата типа са съжителствали през интервал с дълготрайност сред 1400 и 2900 години.

Този интервал съответствува със значително " разпространяване на хрумвания " измежду двете популации, изяснява Игор Джакович.

Според него той е обвързван със обилни промени в метода, по който актуалните хора са произвеждали предмети с културна стойност, като да вземем за пример принадлежности или орнаменти. Предметите, направени от неандерталците, също са се трансформирали фрапантно и са замязяли на тези, изработвани от актуалните хора.

Всичко това е в поддръжка на тезата, която изяснява изгубването на неандерталците с прогресивното им попиване в популацията на актуалните хора. Според откривателя неандерталците са били " погълнати " от нашето генетично завещание посредством кръстосване. 

Тъй като множеството хора на планетата обаче имат ДНК на неандерталци, може да се каже в прочут смисъл, че фактически те в никакъв случай не са изчезвали, добавя Джакович. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР