Неандерталци умишлено са изсичали гори, за да правят пасища –

...
Неандерталци умишлено са изсичали гори, за да правят пасища –
Коментари Харесай

Неандерталците са първите градинари, сочи уникално проучване

Неандерталци съзнателно са изсичали гори, с цел да вършат пасища – това е най-ранното доказателство за сходна активност, сочи ново изследване.

Още преди 125 хиляди години неандерталците са разчиствали от дървета големи горски площи край езеро в Германия, като това е станало в интервал сред две ледникови столетия, сочи изследване, водено от откриватели от университета в Лайден в Холандия и университета Йоханес Гутенберг в Германия.

След десетилетия разкопки в кариера, известна като Ноймарк-Норд покрай Хале, Германия, учените разкрили голям брой доказателства за неандерталска активност, в това число и че хората са трансформирали горски площи в пасища. Това е най-ранното доказателство за сходна интензивност, се споделя в констатациите, оповестени в списанието Science Advances.

„ Наред с други неща, открихме останките на стотици заклани животни, заобиколени от голям брой каменни принадлежности и голямо количество остатъци от дървени въглища “, споделя Уил Реобрукс от университета в Лайден.

Горските площи, обхващащи Холандия до Полша, са били дом на разнообразни животни - от елени и говеда до лъвове и хиени. Неандерталците може да са били привлечени от региона поради пълноводните му езера. Смята се, че най-малко в разстояние на две хилядолетия предците на днешния хомо сапиенс са поддържали откритите площи. Палеоботаникът от Лайден Кори Бейкълс е разкрила, че при някои езера в региона, където няма доказателства за обитаване на неандерталци, залесяването е останало значително недокоснато.

„ Досега се смяташе, че едвам когато хората са се заели със земеделие преди към 10 000 години, те са почнали да оформят своята среда, да вземем за пример посредством изсичане на дървета, с цел да основат ниви. Но доста археолози считат, че е почнало доста по-рано, в по-малък мащаб “, сподели Реобрукс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР