Не зная дали числата са рекордни, защото в годините преди

...
Не зная дали числата са рекордни, защото в годините преди
Коментари Харесай

Експерт: Стъпката с касовите апарати извади обороти, които са били скрити

Не зная дали числата са рекордни, тъй като в годините преди 2008 година имаше и по-големи остатъци, само че в действителност не е толкоз значима пропагандната стойност на известието, колкото икономическата. Това сподели за БНР финансистът, някогашен заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов във връзка регистрирания от Министерството на финансите рекорден бюджетен остатък в края на април - над 2,678 милиарда лв., което е 2,3% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

„ Тези резултати демонстрират, че в България към момента има задоволително високо ползване и икономическият напредък, въпреки и не чак толкоз огромен, колкото бихме желали, въпреки всичко е в границите на към 3% - един добър резултат.... Абсолютно обикновено е по това време и при тази икономическа конюнктура да има остатък. Това е вярното макроикономическо държание. Освен това тези данни демонстрират, че бюджетът е вярно уравновесен “.

Невъзможно е да се вършат мнения на какво се дължи този остатък, добави Дацов за „ Хоризонт “.

" Вижда се като наклонност от началото на годината – последните обстойни данни са за март – че има много странни неща. На първо място би трябвало да кажем, че приходите се развиват добре, само че те не са по-различни от предходните години като наклонност. Бяха в границите на естественото. 90% от всички тези номинални разлики, които се получават по отношение на предходната година, се дължат на прихода от Данък добавена стойност – необичайно, тъй като не може другите налози да имат някакви промени в границите на един-два % и по едно и също време Данък добавена стойност да има, особено за март месец, от началото на годината по отношение на предходната година изменение с близо 15%
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР