Не знам за вас, но аз вече започвам да предусещам

...
Не знам за вас, но аз вече започвам да предусещам
Коментари Харесай

Искрено и лично за Баба Марта: Как намерих спокойствието при спазването на традицията

Не знам за вас, само че аз към този момент стартирам да предчувствам треската, която ни чака към първи март. Колкото и да обичам този празник още от дете, в този момент като родител стартирам в действителност малко да се тормозя, като наближи. У дома имам двама малчугани, които са с изрично разнообразни усети за безусловно всичко, в това число и  за мартениците. И даже да съумея да уцеля какво ще им хареса да носят те, постоянно като стане дума да набавим мартеници за техните съученици и другари, аз си поемам надълбоко въздух и си подсещам какъв брой доста одобрявам у тях точно това - тяхната характерност и предпочитание да изразят себе си. Но все пак си остава приключението по намирането на вярната мартеница.  

Когато бяха по-малки (сега са в пети клас) беше много по-лесно, тъй като моят ангажимент се показваше в това да намеря алена и бяла прежда и дружно с тях да създадем от обичаните на мнозина гривнички. И по този начин, заредени с голям брой от тях, те блясваха измежду приятелите си. Но може би както и на мен, и на тях стартира да им омръзва този монотонен модел и метод при отбелязването на тази другояче доста красива родна традиция. А и започнаха мнения какви разнообразни и съвременни мартеници техните другари им подарявали и не можели да не престават да носят едни и същи “безлични ” гривнички. Тогава стартира да става комплицирано, тъй като, както знаем, на пазара има подобен огромен избор от доста и забавни типове, основно от Китай, а и освен. Не мога да счете изгубените часове циркулиране от сергия на сергия, с цел да намерим “точните ” мартеници, които ще харесат освен на тях, само че и ще свършат работа при размяната им на първи март. Да не приказваме за студа, който сме брали през това време, течащите носове и изтърканите подметки. А даже и не желая да си помислям за цялостните кутии с мартеници в шкафа в хола, тъй като дни откакто сме завършили пазара, те са разкрили нещо още по-хубаво и упорстват, че с него ще впечатлят връстниците си. Кой родител не желае най-хубавото за децата си!  
Лидл България подари техника за онлайн образование на УНСС
Лидл България подари съвременна техника за онлайн образование и видео стрийминг на Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Тя...
Прочети повече
Но един подобен хубав бит не би трябвало да е толкоз комплициран и би трябвало да можем да му се насладим и като семейство, и поотделно, колкото и индивидуалистични да сме всички ние. Затова доста ми хареса концепцията на Lidl да пуснат в продажба мартеници, и то толкоз овреме, с цел да се избегне напрежението в търсенето. Още през днешния ден съм възнамерявала разходка с децата до там, с цел да ги разгледаме и да си изберат. А и ще мога да се възползвам да напазарувам, тъй като единствено след два дни имаме рожденик вкъщи - таткото, който също към този момент е заръчал какво да е менюто. Докато гледахме в брошурата какви тъкмо разновидности оферират, децата си “заплюха ” по шест всеки, даже ми споделиха коя желаят да купим за… мен. Мило ми стана, че мислят и за мен, макар че можеше да се извърнат към татко си да им помогне с тази “изненада ”. А може би знаят, че аз не съм огромен обожател на изненадите и избирам да си избера сама мартеницата. В нашето семейство традицията повелява да се носят най-малко един месец, даже преди този момент да сме видели цъфнало дръвче или щъркел. И още нещо, което ме притегли в предложенията на Lidl. Традицията повелява мартениците да са от вълна.  Мартеничките в Lidl освен са напълно българско произвеждане, само че и  се придържат към истинската традиция. Нещо, на което аз самата изучавам моите деца. Традициите са доста значимо нещо, те слагат нашия самобитен център, носят историята със себе си и дават насочна точка да сътворяваме нови празници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР