Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за

...
Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Мерките, които правителството взима, са проинфлационни

Не знам какво са пресметнали сътрудниците, само че направих сметка за хора, които получават междинна работна заплата и се оказва, че семейство с едно дете и двама работещи ще би трябвало да си добавя със 115 лева, тъй като не му стигат двете брутни междинни заплати. Това изясни икономистът Мика Зайкова пред bTV.

" За декември междинната работна заплата е 1766 лева, само че нейният чист еквивалент е към 1400 лева За да се устоя дете на 14 години, трябват към 2900 лева ", сподели още тя.

" Винаги в света първо се мисли да не се допусне инфлацията. Много е значимо да разбираем на какво наподобява инфлацията. Ние се стремим да намерим нещо близко. Тя доста наподобява на човешката температура. Тя е симптом, че нещо се случва недобре и има някакъв дисбаланс, който е отрицателен. Тя е разследване, а не причина ", сподели някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

" Знаете ли какво вършат Съединени американски щати? Ембаргото за горивата е до 22 април в Съединени американски щати, а карат Европа да го прави незабавно, до момента в който те натрупат ресурси ", разкри Зайкова.

" Преди 2-3 години стартира инфлацията поради неверна парична политика. Разходите се увеличаваха, когато не би трябвало. Храните скочиха и няма д се успокоят, тъй като вървят процеси на преструктуриране ", сподели още Дацов.

" Политическите решения - ние в Европа и Съединени американски щати взехме решение, че няма да се занимаваме със земеделие и неща, които можем да си купим от други страни. Изведнъж светът се раздели. Украйна и Русия доставят света с самун. Горивата са от другата страна на света. Ние ще страдаме от политически неточности ", изясни Зайкова.

" В Русия и Украйна собствеността е доста необичайно нещо. Ако има нещо скъпо, в което да се влага, то е земята в Украйна. Контролът е стратегически ", добави я той.

" Българското агнешко месо коства 27 лева Ще си купиш 2 кг. сурово месо и един козунак, който в случай че е същински, коства сред 11-13 лева от фурната. Не от сладкарницата на госпожа Линда, където е доста безценен ", сподели Мика Зайкова.

" В момента нямаме хора, които да работят. Демографията не се трансформира за един ден. Децата се раждат от хората, а не от страната.

" Ние ограниченията, които държавното управление и до момента взима, са проинфлационни. Защото ти даваш някакви пари без никакъв смисъл. Тези пари би трябвало да бъдат направени, а както се вижда Брутният вътрешен продукт ще има растеж най-вече 2% тази година. Това значи, че не могат да се завоюват заплати по постоянния метод. Бюджетът не е дълбок ", заключи Зайкова.

" Същността на бюджета са заплащания. Това не е политика. Не може в година, когато има напредък, да влизаш в такива дефицити. Това е сбъркана политика. Честно казано, от позиция на бюджет е най-добре нищо да не се прави сега. Инфлацията гори ", приключи Дацов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР