Не знам какво няма да допусне БАК, но със сигурност

...
Не знам какво няма да допусне БАК, но със сигурност
Коментари Харесай

Десислава Танева: Аграрната камара е подписала за украинската помощ без да е осигурено финансиране

Не знам какво няма да допусне БАК, само че сигурно е позволила да се подпише следващия меморандум, съглашение или нещо сходно с властта в лицето на Министерски съвет, Министерството на земеделието и храните, Държавна фирма " Земеделие " за погашение на така наречен украинска помощ, без да са бюджетирани средства за това, без и в самото съглашение да има написан механизъм за източника на финансиране на помощта.

Това написа депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен аграрни министър Десислава Танева във Facebook във връзка публикувана декларация на Българската земеделска камара (БАК), в която се споделя че няма да позволен страховете на земеделските производители да се употребяват за политически цели.

От БАК питат в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ " съществува ли риск за изплащането на тъй наречените „ украинска помощ “ за земеделските стопани в контрактувания й размер и периоди? " Повод за тези терзания е изказването на служебния министър председател, че не са обезпечени финансовите средства за помощта и това е един от претекстовете за желаната промяна на земеделския министър.

Ето по какъв начин продължава коментарът на Десислава Танева:

И това (че няма обезпечено финансиране за помощта) е пределно ясно на всеки от подписалите го все още /напр. министъра на финансите Асен Василев не е разписал това/, както и на всеки, който може да чете и схваща бюджетите на Министерство на земеделието и храните и ДФЗ, те са обществени. Дори самият учен Денков, тогава министър председател, ясно го е споделил тези дни, бях търсена от медии за коментар – чест му прави, че е споделил истината.

В началото на предизборната акция, а и в самия ход на такава акция, евентуално неправителствената организация счита (почти държавна в някои мандати), че размахвайки пръст на част от участниците в нея, ще замаскира „ грамотността “ си по правене на това съглашение като се извърши задачата му. Не, неграмотността не може да се замаскира, без значение от закани, пламенни речи и доста фотоси от Гранитна зала в Министерски съвет!

Истината е пределно ясна на всеки, който може да чете:
Необходимите средства за първия транш, който чакат напълно заслужено земеделските стопани са над 250 млн. лева или в този порядък, няма информация още за точните сметки след привършване на приема. И тези средства НЕ СА особено бюджетирани по бюджета на ДФЗ, където им е мястото;

По бюджета на ДФЗ има бюджетирани в сходен размер средства, само че за съфинансиране на европейските програми; В хода на приемането на бюджет 2024 година и разразилия се спор в пленарна зала за неналичието на средства за украинската помощ в бюджета по ДФЗ тогавашния финансов министър неведнъж застъпи тезата, че пари има и земеделците би трябвало да изберат – или капиталовата европейска стратегия /в случая ПРСР и ПМДР/ или украинската помощ, въпрос на избор от самия сектор; Този спор също е обществен, има и стенограми;

За страдание сега течащите смени и влизащото служебно държавно управление попречват сформирането на Управителен съвет на ДФЗ, който единствен може да вземе решение за разпределянето на помощта съгласно обезпечения бюджет без значение метода на обезпечаването му – дали посредством смяна на бюджетираните към този момент средства по бюджет ДФЗ; спомагателен бюджет посредством Постановление на Министерски съвет, или и двете; Т.е. по никакъв метод не може да се получат каквито и да е средства до 22.04.!

Земеделските производители имат потребност и би трябвало да получат тези средства – по този начин както ги чакат! Подобни пасквили като този могат да служат единствено за предизборна акция измежду самите браншовици, само че не и друга; нито могат да оказват помощ – в противен случай, единствено могат да навредят в така и така сложната обстановка.

Това в обобщение.
Снимките в Гранитна зала в Министерски съвет и шампанското по обилни празненства нямат значение…

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР