Не знам как се стига до такова решение, но четейки

...
Не знам как се стига до такова решение, но четейки
Коментари Харесай

Горанов за Магнитски: Не мога да се припозная в мотивите на САЩ. Те са фактологичнo неверни

" Не знам по какъв начин се стига до такова решение, само че четейки претекстовете - аз не мога да ги припозная, тъй като знам, че те са фактологичнo погрешни ". Така някогашният министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов разяснява включването му в по закона " Магнитски ".

В изявление пред bTV Горанов сподели, че към момента е член на ГЕРБ, макар че единствено преди дни водачът на партията Бойко Борисов твърдеше противоположното.

" Разбира се, че съм член на ГЕРБ. Със сигурност аз повече от две години не съм в управителните органи на партията. Това, че оставам в нея и имам доста другари там - не мисля, че е някакъв проблем ", разяснява той.

През лятото на 2020 година Горанов беше отхвърлен от поста на финансов министър в кабинета " Борисов 3 ", като тогава самият Борисов загатна, че го прави поради подозренията за връзки сред министъра и Делян Пеевски. Горанов обаче бързо беше оправдан като финансов специалист на ГЕРБ. Малко след новината за включването му в листата " Магнитски ", Борисов бързо се разграничи от него и реши да “напомни ”, че някогашният финансов министър от дълго време не бил член на партията.

В листата със глобени бяха включени и още четири лица - някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП), нягокашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов, както и някогашните депутати от Българска социалистическа партия Иван Генов и Николай Малинов. Основанието за глобите съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати е " необятното им замесване в корупция в България ".

Горанов обаче намира оценката на американските управляващи за " притеснителна и разочароваща " и счита, че те са били подведени.

" Аз почитам позицията на американската страна. Не почитам претекстовете ѝ и считам, че те са били подведени. Хубавото на обективните обстоятелства е, че те ще все в миналото ще излязат ", добави някогашният финансов министър.

Обвиненията против Владислав Горанов са за " законодателни операции ". Финансовото министерство на Съединени американски щати показва, че той " е употребявал своята позиция като министър, с цел да улеснява подкупването на български служители и да лиши българското държавно управление от данъчни доходи в интерес на български олигарси ".

" Представятели си, че съм бил подкупвал мои чиновници? Защо да го върша, като аз мога да им наредя? Не съм чул до тук във всички следствия някой да е споделил, че съм го карал да прави едно или друго нещо ", разяснява той.

Бившият министър за следващ път отхвърли да има нещо общо с подкупи от Васил Божков (също глобен по " Магнитски " ), както и с Движение за права и свободи или Делян Пеевски. Горанов описа, че се познавал с Пеевски от времето, когато последният бил зам.-министър в Министерството на бедствията и повредите и постоянно се виждали на работни срещи.

По думите му, непрекъснато се " чували гласове ", че е непосредствен до Движение за права и свободи, тъй като като финансов министър той отказвал да дели общините и отпускал средства на локалната власт, представлявана от Движение за права и свободи. За тези си дейности той бил подложен на критика от някои от своите сътрудници от ГЕРБ.

" Тази връзка с Движение за права и свободи е комфортна нечиста сделка ", посочи Горанов.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР