Не знам как оцеляхме! Така започва разговорът ми с българката

...
Коментари Харесай

"Насочиха няколко пъти към главата ми оръжие" – разказът на една българка, евакуирала се от Кабул

" Не знам по какъв начин оцеляхме! " Така стартира диалогът ми с българката Е. П., която е съумяла да напусне Афганистан на евакуационен полет в сряда през нощта. Тя и брачният партньор й, който е пакистански жител, са пристигнали в Кабул предходната година и са работели в областта на образованието към една и съща организация. Не желаят да се разгласяват имената им, тъй като се надяват да се върнат в страната някой ден, в случай че обстановката се успокои.

В момента и двамата са в сигурност в американски спешен център в Катар, само че са доста стреснати. " Доставиха ни тук в сряда с американски полет. Самолетът излетя извънредно внезапно, с цел да набере бързо височина от съображения за сигурност. При кацането ни разделиха на няколко групи - американски жители, афганистански жители и други. Ние сме третата група - те единствено правят нашето транспортиране и като цяло не дават отговор за нас, а са тук главно поради американските жители и за тези афганистанци, които са съумели да се качат ", изяснява Е. П.

Тя споделя по какъв начин обезверени хора са се опитвали да се промъкнат в хаоса на пропускателните пунктове към летището в Кабул. " С нас мина едно момиче - афганистанка на име Париса. Тя доста ни оказа помощ при прекосяването през пунктовете, държани от талибаните. И когато стигнахме до английските бойци, които попитаха дали тя е с мен, аз споделих: " Да ". Момичето е с афганистански паспорт и в никакъв случай не е работило за държавното управление на Съединени американски щати ", споделя Е. П. И добавя, че те двете взаимно са се избавили: " Надявам се да успее да стигне до Англия, накъдето беше тръгнала, и да я намеря някой ден. "

В тълпата Е. П. е изгубила чантата си с телефон, преносим компютър и всички документи - паспорт на брачна половинка й, брачно удостоверение и така нататък Така че брачният партньор й е в Катар без документ за идентичност и чака подпомагане от пакистанските управляващи, с цел да могат двамата да се приберат в България. Е. П. е безапелационна, че няма да тръгне без него.
Американският спешен център в Катар, в който се намира Е. П. Фотограф: Е. П. " В събота ядох сладолед, в неделя - безпорядък "
Е. П. и брачният партньор й са живеели в добър квартал в Кабул с огромни зелени площи. Талибаните превзеха града в неделя, а в събота Е. П. споделя, че всичко е било умерено и до 20:00 ч. е яла сладолед в двора на учебното заведение: " Талибаните пристигнаха толкоз внезапно. Всички, в това число татко ми и другари, ни споделяха: Тръгвайте, тръгвайте! Но когато си там, усещаш нещата по друг метод и в Кабул всичко беше безусловно наред. "

На въпрос по какъв начин афганистаците са коментирали настъплението на талибаните в страната Е. П. дава отговор, че по принцип там би трябвало да си доста деликатен какво приказваш по тази тематика: " Не знаеш кой какъв е. Чак когато талибаните пристигнаха на власт, установихме, че хора, които са наши студенти в университета, са подкрепяли техните визии. Така че би трябвало да си доста деликатен - да не приказваш нито срещу едните, нито срещу другите. Това е най-хубавата тактика. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР