Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали.

...
Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали.
Коментари Харесай

Томов: Има партии, които на избори имат по-малко гласове от тези, с които се регистрират

Не за пръв път партиите дават подписки с голям брой умряли. Това обаче не е нарушаване на закона. Това изясни ръководителят на ЦИК Цветозар Томов.
Прочетете още
“Аз разгласих пред комисията, че ще гласоподавам срещу регистрацията на всички претенденти, в чиито подписки има повече от 50 умряли хора. Защото това не е обикновено. Може да има единчни трагични случаи, само че такова количество подписи значи, че нещо не е наред при самия метод на събиране на подписите”, съобщи Томов пред Нова телевизия.

Той изясни, че няма съответно условие за събирането на подписи, само че те няма по какъв начин да бъдат събирани преди президентския декрет за насрочване на избори и преди одобряването на изборните бумаги от ЦИК.

“Това е едно събитие, което е в положение да разрушава доверието в изборния развой. Не бива да се подиграваме по този метод със закона”, безапелационен бе ръководителят на ЦИК. “Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписи, които би трябвало да представят”, добави той, само че отхвърли да каже коя е партията, внесла най-вече подписи от мъртъвци при регистрацията си за идните избори на 2-ри октомври.

Томов изясни още, че има хора, които попадат в изборните описи по непрекъснат адрес в България, само че в действителност живеят в чужбина. Но тъй като описите се вършат по непрекъснат адрес, който е в страната, в случай че подадат заявление за гласоподаване отвън страната - те биват отписвани.

“Само че процентът на тези, които подават заявление да гласоподават отвън страната е относително невисок, останалите остават в описите. Проблемът на законодателя е дали това е уместният метод, по който следва да се вършат изборните списъци”, разясни той.

Тази година в изборните описи има почти 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000. “Това значи, че би трябвало да има към милион и половина души, които не живеят в България, само че влизат в изборните списъци”, изясни Томов. Той бе безапелационен, че това не въздейства на изборния резултат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР