Не за първи път България трябва да реши дали да

...
Не за първи път България трябва да реши дали да
Коментари Харесай

Шпионски скандали: Кои са кризисните моменти в дипломатическата история на България

Не за първи път България би трябвало да реши дали да изгони непознати дипломати поради огромен шпионски скандал. Преди 17 години съветският боен аташе у нас и неговият заместител бяха изгонени, тъй като са работили против присъединението ни в НАТО.

„ Ние тогава не бяхме във Варшавския контракт, не бяхме в НАТО. Руската федерация отговори реципрочно”, съобщи о. р. полковник Иван Пенков, някогашен заместник-директор на Военното разузнаване.

Тогава съветските служби достигнали до разследващи сведения от български агентурни източници и ги подарили на близки до Москва централи.

„ Нашите контраразузнавателни органи откриха, че детайли от тази информация се споделя със сръбското военно разузнаване и с китайското”, уточни Пенков.

Независимо от геополитическите тълкования на абсурда, връзките сред София и Москва не стигнали до точката на заледяване и даже се възстановили.

„ Доведе до известно охладняване на връзките, само че нищо повече. След това се възстановиха нещата, след няколко месеца беше откриха опцията да се възстановят”, сподели Пенков.

През последните 70 години в интернационалния юридически ред се съблюдава правилото на взаимност при настояването дипломати да изоставен приемащата страна, само че има и изключения. В края на 70-те по време на Студената война Англия е изгонила нашия боен аташе в Лондон, тъй като опитал да получи научно-техническа информация. България обаче не дала отговор.

Причината – никой не съумял да убеди Тодор Живков, че няма да влезем във война с англичаните или да прекъснем връзките си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР