Не взимайте втори кредит, за да погасявате стар заем, съветват

...
Не взимайте втори кредит, за да погасявате стар заем, съветват
Коментари Харесай

Изхарчихме над половин милиард по празниците

Не взимайте втори заем, с цел да погасявате остарял заем, поучават финансистите
Въпреки или поради инфлацията, нашенци се регистрират със солидна сума за покупки и дарове по Коледа и Нова година. Бедният българин, по остаряла традиция, харчи по декемврийските празници като за последно. И ето я равносметката - над 1 милиард лв. са транзакциите, регистрирани в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови заплащания демонстрират, че съвсем половин милиард лв. са изхарчени за покупки. Това е с над 27% повече в съпоставяне със същата седмица на 2021 година.

От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лв.. Това е с 18% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Новата година идва с още празници, само че и с обичайните разноски за застраховки, налози и винетки. Така януари се трансформира в същинско тестване за фамилния бюджет на доста семейства. Как да се оправим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в изискванията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

Млади фамилии споделят, че колкото и да свиват бюджета, всичко е доста скъпо. " Твърдят, че инфлацията е 17%, само че като виждам разликата в цените някои са скочили с по 200% ", разясняват ударени в джоба. 

Немалко фамилии споделят, че им се постанова да теглят нови заеми, с цел да погасяват  старите отговорности.

Все отново малко се престрашават да вземат бърз заем. Но в случай че няма от кое място, стига се и до такава степен. 

Ето какво поучава Николай Устамитев - кредитен съветник: " Най-глупавото нещо, което можем да създадем е да вземем втори заем, с цел да погасим вноска по първи заем. Така се влиза в дългова серпантина ".

В изискванията на галопиращи цени и висока инфлация, салдото сред приходи и разноски и вярното обмисляне са от основно значение за фамилния бюджет.

Иван Стойков - финансов анализатор: " Ако не могат да обезпечат повече средства за тези разноски, които предстоят, то най-малко да лимитират някои разноски ".
За да не прибягват до заем от другари или заем, специалистите поучават семействата да стартират планирането на разноските за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР