Не взе единодушни решения за бюджета Националният съвет за тристранно

...
Не взе единодушни решения за бюджета Националният съвет за тристранно
Коментари Харесай

Какво реши Тристранният съвет за бюджета

Не взе единомислещи решения за бюджета

Националният съвет за тристранно съдействие поддържа плана на закон за държавния бюджет, като се изключи КТ " Подкрепа ". Това разгласи на брифинг в Минисерския съвет вицепремиерът Мария Габриел след края на изключителното съвещание НСТС.  Габриел разгласи, че по първа точка, планът за бюджета на здравната каса не реализира единомислеща поддръжка, като от Българската комерсиално промишлена палата (БТПП) се въздържаха.

Единодушна поддръжка не реализира и планът за бюджет за държавното публично обезпечаване. 

НСТС поддържа, въпреки и неединодушно, и трите бюджета, сподели финансовият министър Асен Василев.

" Шест организации поддържаха бюджета на НЗОК, 5 на ДОО и 6 организации поддържаха Държавния бюджет. Държавният бюджет е в границите на 3% недостиг, 1,8% растеж на стопанската система, 8,7% инфлация, непокътнати обществени заплащания и политика на приходите на служебния кабинет, като тя е надградена в някои случаи, където има дефицит, прецизирани финансови разноски по метод, който обезпечава, че всички планове с определен реализатор ще бъдат изцяло финансирани ", посочи още веднъж той. 

По думите  му последните четири седмици приходните организации са работели извънредно интензивно. 

" Вследствие, на което в края на юни България излезе на плюс в бюджетното салдо ", сподели Василев. 

Българската стопанска камара също поддържа и трите законопроекта. " Това е обяснимо. В средата на година, никой не желае изненади ", сподели ръководителят на БСК Добри Митрев и добави, че тези бюджети би трябвало да ги има, с цел да продължат да действат държавните и публичните системи. 

Той посочи, че всички са се обединили към това, че това не са идеалните бюджети, само че в кратните периоди, в които следваха да бъдат направени не се очакваше да има съществени промени по него. 

Обсъдено е какво би трябвало да се види в Бюджет 2024. 

Председателят на АИКБ Васил Велев разгласи положителната вест за бизнеса. Той заяви, че са получили увещание, че тези 3% недостиг, който е приоритет няма да бъде реализиран след задържане на средства към бизнеса. 

Велев съобщи, че негативният избор по бюджета на ДОО е, тъй като в него не виждат промени. По думите му сме очевидци на ерозиране на пенсионната система, която способства укриването на осигурителни приходи и разрастването на сивия бранш.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че са подкрепили бюджета на ДОО с известна паника, обвързвана с нуждата за подсилване на пенсионния модел.

Той посочи, че все пак са го подкрепили, само че с едно изискване - да се направи по този начин, че минималното обезщетение на безработица да е най-малко равно на прага на беднотия.

„ Тревогата е обвързвана с потребността от подсилване на пенсионния модел и следването на неговата философия, която бе редовно разрушение в Народно събрание през последните години, а изискването бе да създадем, тъй че минималното обезпечаване при безработица да е най-малко равно на прага на беднотия. Сегашните 18 лева за ден не ги вади от клопката на бедността и несъмнено 12 % нарастване на пенсиите също го поддържаме “, сподели още Пламен Димитров.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР