Не вярвам на “ спонтанни протест “, в които участват

...
Не вярвам на “ спонтанни протест “, в които участват
Коментари Харесай

Владо Дончев: Пеевски и Доган работеха в удивителен синхрон с Цветан Цветанов

Не имам вяра на “ спонтанни митинг “, в които вземат участие десетки хора с качулки, а някои с маски и въоръжени с бомбички. Редовните бойни групи от футболни хулигани бяха задействани в Габрово, с цел да показват справедливия публичен митинг против бездействието на Министерство на вътрешните работи при циганското принуждение като национален протест.
Тези групи услужливо се появяват последните десетина години, когато на олигарсите замирише на власт. Употребата им е многостранна. Виждали сме ги в София преди първата оставка на Борисов, когато скандираха: “ Бойко - курво “! Виждали сме ги във Войводиново и Катуница, където стремително и проведено се появиха. Виждали сме ги обаче и на митингите в отбрана на Пирин, където едрите момчета с голите глави се мотаеха на групи към протестиращите и се опитваха да ги респектират и плашат. Тогава, защото и аз стачкувах в София ги снимах за спомен, дружно с уредника им - побелял мъж на междинна възраст.
Същият модел младежи държаха агнешки главички с маски на лицата пред Висш съдебен съвет, “ протестирайки “ против Лозан Панов. Общото в дейностите на тези групи е, че те се появяват в моменти на ужас и публично неодобрение в обществото за да провокират още по-голям ужас, блъсканица и безпорядък. Те се задействат през тарторите на футболните агитки и постоянно се появяват, плашат или безчинстват за. Целите им се залагат от съответните ползи на олигархията, която от време на време сменя любимците си. Когато актуалният властови любимец престане да им е потребен, тогава се задействат агитките с цел да провокират със съучастието на медиите “ революционна “ обстановка, която да докара до промяната му. Задкулисната власт разчита на обособени, от време на време инцидентни събития като габровския случай на циганско принуждение, с цел да отприщи публичното неодобрение. В момента активизирането на алената социология в композиция с подозрителното утихване на Движение за права и свободи на политическия фронт ме навежда на мисълта, че групичката с общи ползи на Пеевски и Доган е решила да се възползва от обстановката, да разклати съществено властта на Борисов и да го смени.
Тази групичка в последно време работеше в изумителен синхрон със Цветанов и с колаборацията си с него в Народното събрание трайно го легитимира като мълчалив водач на болшинството. Отстраняването на Цветанов трансформира статуквото и ги кара да търсят способи да отслабят или даже отстранят формалния му началник. Габровските “ национални протести “ имат двояка цел. На първо място те отклоняват вниманието от апартаментния скандал и основния му извършител. На второ - разклащат властта на Борисов. Евентуалното премахване на Борисов и държавното управление му ще върне Цветанов в играта, тъй като политиката ще се реализира не през Народното събрание, а през ГЕРБ. Както всички знаем дясната му ръка има голямо въздействие и власт в партията посредством гъстата мрежа от свои доближени в структурите и локалната власт. При оставка на държавното управление хората на Цветанов по кметства и общински препоръки остават единствен финансов източник за ГЕРБ на локалните избори и той ще си прибере бързо и прагматично партията без старания. Вероятно това е съответната цел на политико-икономическия кръг Доган-Пеевски, а може би и още няколко олигарси с многостранни ползи като пристанищен бизнес, банкиране, медии, хазарт и футбол, ситуативно привлечени в компанията за опазване и увеличение на получените при ръководството на Борисов монополни стопански преимущества.
Червените и оперетните им “ опозиционни “ старания са единствено нужен миманс за действителната и подмолна борба за властта. “ Хората в сянката “ нямат нищо срещу Борисов и Нинова да водят предизборните си борби и взаимно да се дискредитират, заплашват и наскърбяват стига да се приготви гладко почвата за замяната им с новите комфортни “ водачи “. При алените има цялостен лист мераклии за поста на Нинова, само че Гергов постоянно е налице да менажира договарянията и процеса на “ оздравителни промени “ в партията. При ръководещата партия кандидатът е един и той, работейки за избори и структури работи за себе си и тези зад него. Дали Борисов вижда това?
Вероятно да, само че дългото и релативно удобно престояване във властта го е предиздвикало да позабрави по какъв начин и с чия помощ влезе в нея, по какъв начин я получи цялата и в чия изгода я упражняваше към този момент 10 години. Сега му напомнят това. Убеден в харизмата си и “ правейки политика “ на интернационалната сцена Борисов позволи да се изградят мрежите на взаимни зависимости, които донесоха обогатяване освен на него и персоналния му кръг, само че и обогатяване и мощ на уред, който към този момент не може да управлява.
Начело на този уред е някогашната му дясна ръка, която може да се трансформира в негов правоприемник в партията. Парадоксално, само че Борисов може да излезе от тази обстановка единствено с продължаването и цялостното изконсумиране на апартаментния скандал и потребление на инерцията му за дефинитивно премахване на действителния противник за поста му! Битката е тежка, подмолна и с потребление на всички очевидни и неявни запаси и съдружници!

Бившият народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Владо Дончев, Фейсбук

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР