Не вярвам да има строго партийно гласуване на изборите в

...
Не вярвам да има строго партийно гласуване на изборите в
Коментари Харесай

Проф. А. Димитров: Македонският национализъм е млад, жизнен и за съжаление, твърде агресивен

Не имам вяра да има строго партийно гласоподаване на изборите в Северна Македония. Основните разминавания в този момент, с изключение на вътрешнополитическите насъбрани несъгласия сред двете съществени партии и техните гласоподаватели, са свързани с Преспанския контракт, с смяната на името – тази нова обстановка, която във ВМРО-ДПМН напълно отхвърлят, само че ненапълно те са и срещу контракта с България.

Аз персонално се колебая надълбоко, че част от обичайно гласуващите за тази партия са срещу контракта с България, както и се колебая, че част от последователите на СДСМ поддържат подписаните контракти, защото те бяха безапелационни съперници, най-малко на близостта с България ", предвижда пред БНР проф. Ангел Димитров – някогашен дипломат на България в Македония.

" Не изключвам леко преимущество за Стево Пендаровски – претендентът на ръководещата коалиция. Смятам, че възможностите на Пендаровски са доста по-големи, тъй като ми се коства, че количествено надвива онази част от жителите на страната, които гледат повече към бъдещето, в сравнение с към предишното ", счита той.

Проф. Димитров, който е съпредседател на взаимната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред двете страни, разяснява по какъв начин върви работата с македонските им сътрудници:

" Трябва да се сътвори работна атмосфера, в която да има доста повече доверие. При професионалното доверие проблемите се вземат решение доста по-лесно. Има такава атмосфера с сътрудниците. Има моменти, в които нашите упования от една по-интензивна и резултатна работа не се оправдават изцяло. Такава среща беше последната.

Даваме си ясна сметка, че с приближаването на проблемите, които разискваме, свързани с модерната ера, напрежението ще се усилва. Отнасяме се с известно схващане към проблемите на нашите сътрудници, натиска, на който са подложени ", разяснява проф. Димитров и добави:

" Македонският шовинизъм е млад, витален и за жалост, прекомерно нападателен. Очевидно има такива среди в Македония, които се считат за " охранители " на този тип теория, на този тип интерпретация на предишното. Това сигурно пречи на работата на взаимната комисия "./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР