Не всичко отпада. Има неща, които продължават - като граничният

...
Не всичко отпада. Има неща, които продължават - като граничният
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Внимателно с разпускането-краят на извънредната обстановка не е край на пандемията

" Не всичко отпада. Има неща, които не престават - като граничният надзор, който е по друга разпоредба, редица ограничения, свързани с организацията на работа в болничните отделения, спомагателните средства за работа на първа линия... Засега са заложени три месеца, в случай че всичко върви добре, ще се направи опит за компенсиране на заплащането, тъй че да няма действителен спад на заплатите на медиците ". Това изясни в " Денят стартира " доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

За граничния надзор той изясни, че се отстранява разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига индивидът да има документ - за имунизация, преболедуване или негативен тест. Ако нещата вървят добре, идната стъпка ще бъде да премахнем и това условие, добави доцент Кунчев.

Ковид отделенията ще продължат да съществуват в огромните лечебни заведения. Макар че темпът на спад и там продължава, въпреки всичко има хора, които се нуждаят от лекуване, разясни държавният здравен контрольор.

Прекратяването на изключителната епидемиологична конюнктура не е преустановяване на пандемията. Не са равнозначни, безапелационен е той.

И самите експерти в тази област са задоволително изтощени и желаят да се върнат към естествения живот - значимото е да го създадем интелигентно и безрисково, сподели доцент Кунчев.

Не са доста оптимистични нещата в Европа - има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. Така че - деликатно с разпускането. Мисля, че това, което беше подхванато в този момент ситуацията го разрешава, тъй като 4 страни в Европа в този момент сме с най-ниска заболеваемост.

Според доцент Кунчев, огромният проблем е, че сме с минимум имунизирани.

Малко над 2 милиона ваксинирани, милион и половина преболедували. Сложете още половин милион скрита заболеваемост - стават 4. Все отново ние сме 6,5 -7 милиона. Така че, непрестанно би трябвало да имаме едно мислено. Да знаем, че при каквото и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане по този начин. Затова и не се отхвърляме от акцията за имунизация. Едва в този момент се прави нещо професионално, свястно и ориентирано. Усилията би трябвало да продължат. Вървим по максимата - по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай, добави доцент Кунчев.

Има разлика сред това какво споделят специалистите и какви са политическите решения - това е явно. Понякога ние сме ограничавали и предложили на политиците да не са толкоз крайни - когато уплахата беше доста висока и противоположното - с цел да не пречим на стопанската система и туризма, тъй като ние виждаме, че пречим, добави доцент Кунчев.

На въпроса кой носи отговорност - дали той като специалист или здравния министър, доцент Кунчев отговори:

Не е въпросът в отговорността, а да предлагаме ограничения, които са научно обосновани, уравновесени. Ние живеем в тази страна и знаем какви са настроенията. Това, че ние споделяме 3-4 неща, които са мощно целесъобразни - това са най-леките ограничения. Нито пречат на стопанската система, нито пречат на нашия живот.

Дали отпадането на ограниченията е политическо решение или експертно?

Експертите оферират решения. Ние минахме през два разнообразни стадия - едното беше признато от Народното събрание, едното от Народно събрание, това влизане в изключителна конюнктура. Това беше политическо решение. Когато става въпрос за чисто медицински неща - би трябвало да вземат решение специалистите. Че всичко в миналото ще свърши - ние нямаме никакви подозрения.

По думите на доцент Кунчев, от тук нататък би трябвало да има три неща, които да продължим да вършим:

Да не пада равнището на контрол, което значи да се вършат задоволително проучвания
Да се подвига равнището на имунизация
Елементарните ограничения като обществена отдалеченост и персонална хигиена да продължат да се съблюдават
Най-голямата неточност в статистиката и епидемиологията е да вземеш един период от времето и на тази база да правиш изводи. Това, че сега сме с добра заболеваемост, нищо не значи. Ако видите окончателния до тук брой - над 36 000 умряли, 94,5% от тях са неимунизирани. Каква по-очевидна статистика за ролята на имунизацията, добави доцент Кунчев.

По думите му, вирусът става по-малко рисков, само че пък по-лесно се популяризира.

Засега няма ваксина, която да е съобразена с най-новите разновидности на вируса, добави доцент Кунчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР