Не всичко е черно и бяло. Това гласи популярен израз.

...
Не всичко е черно и бяло. Това гласи популярен израз.
Коментари Харесай

Защо 10% от населението на този остров вижда само в черно и бяло

Не всичко е черно и бяло. Това гласи известен израз. Но за някои хора е - безусловно.

През 1775 година ураган застига о-в Пингелап в Тихия океан. Оцеляват само 20 души, като един от тях е техният крал. Стотици години по-късно тази извънредно дребна популация ще докара до цветна слепота в забележителен брой от локалните поданици.

Цветна слепота или дисхроматопсия е недостатък на човешкото зрение, който се показва в неспособността да се разграничават избрани или всички цветове. Според National Eye Institute зелено-червената цветна слепота визира към 8 % от мъжете и 0,5 % от дамите със северноевропейско родословие. На атола Пингелап обаче към 10 % от жителите страдат от надалеч по-рядко положение, известно като цялостна ахроматопсия или цялостна цветна слепота.

Хората с това положение не могат да разпознават каквито и да било цветове – те виждат света само в черно, бяло и сиво. Причината за това е цялостното неявяване на функционални конусовидни фоторецепторни кафези. Освен това хората с ахроматопсия могат да бъдат извънредно чувствителни към светлина и да имат замъглено зрение. Неволните придвижвания на окото също не са изключени. В общи линии жителите на Пингелап страдат от едно извънредно рядко положение.

Да се върнем назад към тайфуна и краля. Когато естествената буря от 1775 година заличава съвсем цялата популация на острова (която така и така не е била кой знае какъв брой голяма), на него остават само 19 души и техният крал, споделя obekti.bg. Крал, който разполага с рецесивен ген, който провокира това заболяване.

" След тайфуна Ленгкиеки оцеляват деца на двама братя от едни и същи родители [...]. Семенуве [единият от братята] имал едно дете, а Мвахуеле [другият] имал седем деца от три дами, едното от които се оженило за братовчедка - дъщерята на Семенуве ", гласи публикацията, оповестена в American Journal of Human Genetics.

„ По всяка възможност генът е участвал и преди тайфуна Ленгкиеки, само че е бил необичаен и е произлизал от по-ранна разновидност и инцидентно е бил предаден посредством Мвахуеле на няколко от дребното оживели. "

Кръвосмешението на острова евентуално е било извънредно публикувано – въпреки всичко оживелите са били извънредно малко. Ахроматопсията визира 1 на 30 000 души по света, само че до 10 % от популацията на Пингелап.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР