Не всички заплати се вдигат в новия бюджет:Заплатите в редица

...
Не всички заплати се вдигат в новия бюджет:Заплатите в редица
Коментари Харесай

Само някои заплати се вдигат в новия бюджет 


Не всички заплати се подвигат в новия бюджет:

Заплатите в редица браншове ще бъдат увеличени с новия бюджет за 2023 година Той бе обсъждан на второ четене от Комисията по бюджет и финанси, която се събра на изключително съвещание. Депутатите от другите партии към този момент са подготвени с измененията, които желаят да бъдат направени, написа standartnews. com.

Има 70-80 оферти за разнообразни промени, които главно са за увеличение на заплати в другите браншове, най-много в публичната сфера. Според предварителните планове, предложенията за увеличение на заплатите са общо за към 300 милиона лв., само че с гласуванията, които минаха, евентуално нарастванията ще са за близо 400 милиона лв.. За да не се отвори дупка в бюджета и разноските да са доста повече от авансово плануваните, се планува тези пари да се вземат от финансови средства, заложени за съответните ведомства. Предложението на Има Такъв Народ, което за следващ път вършат, е парите за партиите да се понижат от 8 лв. на 1 лев за глас.


Как наподобяват предложенията за Бюджет 2022? Поне за момента към Министерство на вътрешните работи се насочват най-вече средства - 150 милиона лв.. За Спешната помощ и Районните здравни инспекции са отделени 30 милиона лв., като в началото беше написано 36 млн. лв., само че изменението идва поради това, че множеството пари ще дойдат от август, а не от юли.

Появи се и предложение за 75 милиона лв., които да се насочат към заплатите на военнослужащите. Какво от всичко това ще се трансформира във факт ще стане ясно и след окончателното гласоподаване в пленарната зала, което би трябвало да стане до края на седмицата.

Интересното е, че това съвещание стартира с доклад на финансовия министър, който изясни малко по малко какво ще прави страната на пристанище " Росенец ". По думите му, съгласно признатите правила, до края на годината там ще постъпва съветски нефт. Но от 1 януари следващата година това ще бъде прекъснато. И е значимо за националната сигурност, съгласно Асен Василев, а и с цел да не нарастнат цените, да има проект по какъв начин да се работи. Тук изненадващо от ГЕРБ предложиха тази дерогация или това изискване да внасяме съветски нефт до края на годината, да отпадне още през август. По думите на Делян Добрев " Лукойл " не е внесла и една стотинка поради това, че употребява по-евтин съветски нефт.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР