Не всички мечки в зоопарка в Стара Загора спят зимен

...
Не всички мечки в зоопарка в Стара Загора спят зимен
Коментари Харесай

Заспаха ли зимен сън мечките в старозагорския зоопарк

Не всички мечки в зоопарка в Стара Загора спят зимен сън. През студения сезон те стават много мудни и мързеливи, само че не изпадат в типичния за мечките зимен сън.

В къта живеят 9 мечки, а през предходната зима единствено една е заспала.

" За пръв път мечката, която е в това местообитание, е спала зимен сън. Заспала е при започване на декември и януари и както спи, е родила две мечета. Най-вероятно мечките не могат да спят зимен сън поради непрекъснатото човешко наличие – грижите, които поставяме всеки ден за тях ", описа пред БГНЕС шефът на зоопарка доктор Ивелина Илиева.

Когато стане доста студено и натрупа сняг, към януари, мечките в зоопарка стават извънредно мързеливи. Те излизат заран, с цел да похапнат щедро, след което се отдръпват за целодневна отмора във вътрешното помещение. През есенните месеци една мечка употребява по към 20 кг храна дневно. През пролетта тя яде приблизително към пет кг храна, през лятото – 10 кг.

Необходимостта от повече храна е обвързвана с натрупването на мазнини, с цел да може да прекарат цяла зима в бърлогите. Към момента нито един от 9-те жители на зоопарка не е задремал зимен сън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР