Не влизаме в еврозоната януари 2025 г., нито юли 2025

...
Не влизаме в еврозоната януари 2025 г., нито юли 2025
Коментари Харесай

Симеон Дянков: България няма да влезе в еврозоната през 2025 г.

„ Не влизаме в еврозоната януари 2025 година, нито юли 2025 г, както стартира да се прокрадва някакво подозрение от страна на премиера Денков, тъй като не изпълняваме един от главните критерии, а точно – инфлацията. “ Това съобщи някогашният заместител министър-председател и министър на финансите Симеон Дянков в „ Тази заран “ по бТВ.

„ Не изпълняваме критерия с доста. Средната инфлация в еврозоната е на половина от нашата инфлация към декември. Няма по какъв начин да се оправим с този аршин до юнския отчет, който гледа данните до март – за последната година месец по месец, до края на март 2024 година Ние, тъй като не ги изпълняваме през последните 9 месеца, към този момент би трябвало да помислим по какъв начин елегантно би трябвало да стартираме да приказваме – виждам, че министър председателят Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че държавното управление за първи път стартира съществено да работи по тематиката „ еврозона “, добави Симеон Дянков.

„ Дори да се одобри законодателство у нас, е безусловно невероятно да бъдем признати в еврозоната на тази база. Такива изключения в никакъв случай не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5.5% – 5.6-5.8%, според от това коя кошница се употребява. Инфлацията за същия интервал в еврозоната е 2.4% “, сподели още Симеон Дянков.

„ Трябва за една година да изпълняваме критериите. Всеки месец обаче, освен в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме към 3% над междинното за еврозоната. Това значи, че сме доста надалеч. Има прогрес, несъмнено. Това държавно управление стартира съществено да се концентрира върху това. Но съгласно мен елегантно би трябвало да стартираме да приказваме за малко по-друг период. Ще влезем в еврозоната, просто не през 2025 година “, добави Дянков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР