Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е

...
Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е
Коментари Харесай

Твърдение: Не висока скорост, а жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино

Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е причина за нещастието в Хитрино . Това беше казано по време на нарочна конференция, на която притежателите на компанията " Булмаркет ДМ " ЕООД , чиято цистерна дерайлира на гарата в селото, изнесоха нови обстоятелства от техническите експертизи на задгранични движимости лица, съобщи кореспондент на .
Според представителите на компанията, е предизвикала нещастието, при която починаха 7 души, а 29 бяха ранени .
Новото следствие е открило, че главната причина за случая от декември 2016 година, обвързвана с високата скорост, е " значимо, само че незадоволително събитие ". По неоспорим метод екип от движимости лица открива, че , споделят от " Булмаркет ".
" Изчисленията демонстрират, че даже влакът да се е движил с по-висока скорост от позволената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, в случай че скоростта надвиши 111,5 км/ч. , което не подхожда на данните от следствието. Следователно повода за злополуката е една от стрелките на коловозите на гарата в Хитрино, която най-вероятно не е била заключена ", разясняват още от " Булмаркет " и като доказателство към това привеждат няколко обстоятелството от интернационалната експертиза.

Става ясно, че локомотивите на първите пет вагона на композицията минават през съответната стрелка " без проблем ". Те са спрели и гладко на гарата в Хитрино, без значение, че били ръководени съгласно следствието от " висока скорост ". Проблем поражда при прекосяването на шести вагон, чиито колела потеглят по едно и също време по двата коловоза. Според движимостите лица дерайлирането е било неизбежно , защото стрелката, разделяща двата коловоза, е разрешила първите колела на вагона да тръгнат по единия коловоз, а вторите колела - по другия коловоз . В резултат на това се къса връзката сред шести и седми вагон и влакът дерайлира. Според " Булмаркет " за същото свидетелстват и фрагментите, направени с дрон, от дните след злополуката. Те демонстрират, че цистерните са се обърнали от двете страни на коловозите.
На база заключенията на специалистите от интернационалния одит се открива, че в случай че е ставало дума за висока скорост, то е трябвало всички вагони да са от външната страна на завиващия коловоз, както и да дерайлират двата локомотива и първите пет вагона . " Невъзможно е без влияние на стрелките един вагон да се движи по два коловоза по едно и също време ", прецизират специалистите.


Според направените измервания и разнообразни калкулации, пробитата цистерна не е отговаряла на Конвенцията за интернационалните железопътни транспорти (COTIF) и Правилника за интернационалните транспорти на рискови товари (RID). Конструкцията на този вид цистерни е с полусферични дъна, които се правят оценка като рискови заради поради своята чупливост, и през 80-те години на предишния век са неразрешени за произвеждане. За експлоатираните все още на възбраната вагони от този вид са дадени наставления за монтиране на спомагателни защитни детайли, които да подсигуряват тяхната сигурност до приключване на експлоатационния им живот.
Според специалистите .

От фирмата-собственик прецизираха, че в тяхното следствие са взели участие специалисти от Института по железопътна техника (Institut fur Bahntechnik GmbH) в Берлин и Лука Пъиш, специалист по железопътна техника към Министерството на правораздаването в Румъния. Новите експертизи и отчети на задграничните специалисти към този момент са признати от съда, което на процедура им дава статут на доказателство.

От " Булмаркет " означават, че съгласно прокуратурата отговорни за нещастието са единствено машинистите на влака. " Още в първото съвещание по делото юристите им обявиха, че по време на следствието се е работило единствено в тази посока и проверяващите са пренебрегнали всички други версии и доказателства, които сочат, че може да имат виновност и чиновниците на гара Хитрино . Игнорирана беше и телеграмата от 6 декември 2016 година, която пък демонстрира, че релсовият път край Хитрино има потребност от незабавен ремонт, който не е осъществен до деня на злополуката, защото ремонтната машина също се е развалила ", прецизират от компанията.
От там показват и любопитна детайлност: Комисията за следствие на тежки катастрофи в железопътния превоз в Министерството на превоза, както и движимостите лица по наказателното дело, които изготвят и пазят експертизата, че повода за злополуката е високата скорост, са както тясно свързани както между тях, по този начин и със стопанина на железопътната инфраструктура .


Рано сутринта на 10 декември 2016 година товарен трен с цистерни, цялостни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлират, а една цистерна, сривайки гарата, прилежащите постройки и част от селото.
В резултат на случая умират 7 души, 29 са ранените.
Делото за злополуката в Хитрино се води против двамата машинисти на влаковата комбинация. Те са упрекнати, че са нарушили редица правила за придвижване и са навлезли в гарата в Хитрино със 78 км/ч, вместо с позволените 40 км/ч, откакто е трябвало да имат подготвеност и да спрат влаковата комбинация.
След година и три месеца проточване, съдът стартира предварителното чуване на страните, а потърпевшите желаеха правдивост.
Обвиняемите машинисти Димитър Михнев, Радослав Петков и бранителите им пожелаха делото да се гледа по съкратена процедура, която планува в зала да бъдат разпитани единствено част от очевидците и движимостите лица.
Ако бъдат приети за отговорни, двамата машинисти могат да получат присъда от 5 до 20 години затвор.
От " Булмаркет " обявиха пред публицистите, че тяхната огромна цел е обстоятелствата да станат ясни на българското общество, като по този метод се пробват да накарат администрацията, която поддържа релсовите пътища, да ги направи безвредни за ползвателите им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР