„Не виждаме причина, поради която Молдова да бъде потърпевша от

...
„Не виждаме причина, поради която Молдова да бъде потърпевша от
Коментари Харесай

Само за Клуб Z: Молдова не вижда опасност от украински сценарий

„ Не виждаме причина, заради която Молдова да бъде пострадала от боен сюжет като Украйна. “

Това съобщи пред Клуб Z в Брюксел молдовският външен министър Нику Попеску. Той приказва пред Комисията по външна политика в Европейския парламент.

„ Разбира се, би трябвало да бъдем готови за всички обстановки. В целия район има напрежение. Цяла Европа е наранена от това. Но се надяваме и изхождаме от концепцията, че разширението на военната зона няма да бъде автоматизирано “, сподели Попеску.

Мнозина на Запад се притесняват, че Молдова може да стане идната цел на Русия. Още повече, там бе оповестена първата сепаратистка република след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики – Приднестровието. Това се случи още през 1992 година

Засега територията, намираща се сред левия бряг на река Днестър и Украйна, не е публично приета от Русия. Кремъл обаче отхвърля да изтегли оттова своите малко над 1000 военнослугещи макар настояванията на проевропейските управници в Кишинев.

„ Всяка страна има своите разлики - географски, исторически, езикови. Има и прилики. И в Украйна, и в Молдова има сепаратистки спорове.

Но през цялото време подтекстът у нас е напълно кротичък. Имахме друга траектория на взаимоотношение. И ние, и сепаратистката власт постоянно сме работили с концепцията, че единственото допустимо позволение на спора е мирното. Продължаваме със същия метод “, добави Нику Попеску.

По думите му в Кишинев не виждат никакви признаци на предпочитание от страна на управляващите в Приднестровието да се трансформира във военна зона. Никой там не желае да живее в зона на бойни дейности.

Конституцията на Молдова е призната през 1994 година и в нея е записано, че страната е неутрална. В момента в Молдова не се приказва за смяна на това състояние. Така министърът пък отговори на въпрос на Клуб Z дали проевропейските президент и държавно управление ще поведат някогашната руска република към участие в НАТО.

В началото на месеца Молдова и Грузия подадоха молби за приемане в Европейски Съюз. Преди това Украйна изиска да бъде призната по бърза процедура.

Молдова е най-засегнатата от бежанския поток от Украйна, сподели Нику Попеску пред евродепутатите. От началото на военните дейности популацията на страната се е нараснало с цели 4 на 100.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР