Не виждаме достатъчно аргументи да подкрепим бюджета за 2022 г.

...
Не виждаме достатъчно аргументи да подкрепим бюджета за 2022 г.
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Бюджет 2022 е разточителен, той не решава кризи

Не виждаме задоволително причини да подкрепим бюджета за 2022 година Финансовият министър би трябвало да ни убеди, че той ще взема решение рецесии, а няма да основава нови. Това съобщи някогашният финансов министър Петър Чобанов от Движение за права и свободи в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Той уточни, че в него е очакван огромен напредък от 4,8%, както и недостиг от 5,9 милиарда лв., като прибавим и близо 3 милиарда лв. от тази година стават общо 8,8 милиарда лв. недостиг. Това е невиждано увеличение на разноските. Това неизбежно ни кара да се питаме дали рационално ще се изхарчат тези пари, помнейки модела на ръководство „ джипка “, сподели той.

" Ние наследихме една стопанска система, която спадаше в криза. В миг на рецесия има заплаха стопанската система да се свие. Сега, съгласно бюджета, сме в интервал на напредък. Трябва да забележим дали той взема решение съществуващите проблеми или пък основава нови. Според нас той основава нови – тъй като е разхитителен бюджет. В обстановка с растяща инфлация и приходите са по-високи, само че те бързо спдат при нормализиране на обстановката ", изясни финансистът на Движение за права и свободи.

" Колко разноски не са ни показани – не се знае актуализацията през юли какво ще даде. Има централен бюджет, който ние не виждаме. Затова предложихме промени в Закона за обществените финанси. Нека забележим дали тези средства ще отидат по обособените посоки ", разяснява Чобанов.

От Движение за права и свободи питат какъв брой са разноските през ноември и декември, планувани с постановления на Министерски съвет. " Това ще даде отговор на въпроса до каква степен транспарантно се харчат средствата от бюджета. Това припомня за модела „ джипка “, предизвести Чобанов.

" Последователен съм и не съм спестявал рецензии, които са градивни. Този бюджет има прочут избирателен темперамент – толкоз е разхитителен, планувани са доста финансови разноски и така нататък ", изясни Петър Чобанов и добави, че не е зле ръководещите да се научат да се вслушват в думите на опозицията.

Защо държавно управление, което в този момент прохожда планува такава траектория на растежа, а в идващите години той се забавя?, чуди се Чобанов. По думите му в идващите години на ръководство, би следвало да има по-голям стопански напредък и надлежно напредък, а не противоположното. Правителството счита, че се намираме в напредък.

" Помощта за бизнеса и хората би трябвало да се дава гладко и в точния момент ", акцентира той.

От Движение за права и свободи се притесняват, че управата на Българска народна банка ще замязя на фамилен бизнес, защото се спряга името на Илиян Михов, който сега е в управата на ББР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР