„Не виждам защо да не бъдат вписани българите в Конституцията.

...
„Не виждам защо да не бъдат вписани българите в Конституцията.
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Не виждам защо българите да не бъдат вписани в Конституцията

„ Не виждам за какво да не бъдат вписани българите в Конституцията. Това е най-големият проблем, който разбрах, че съществува в тези 5+1 претенции на България. Сами си измисляме проблеми”, сподели в изявление за телевизия 21 някогашният министър председател на Република Северна Македония Любчо Георгиевски. Според него има доста персони, които могат да бъдат мост сред двете страни.

Георгиевски уточни, че не е нужно да се чака решение на историческата комисия, с цел да бъде отстранена речта на омразата посредством определенията за българите и България в учебниците в Република Северна Македония, за което България приказва „ от 10 години”.

Той съобщи, че в декларацията, която подписа като министър председател с тогавашният български министър-председател Иван Костов, е имало едно само изискване - да се гради другарство, а моторът на тази декларация, която след това стана и база за контракта, подписан през 2017 година, е бил някогашният президент Борис Трайковски.

„ Той беше заместник-министър на външните работи и му беше сложена задачата да договаря, направи го с готовност. Борис Трайковски имаше фамилна история, дядо му отпътувал за Канада и оставил фамилията си в Струмица. Семейството имаше дълг да сложи цвете на гроба на дядо му. Бил съм с него (Борис Трайковски) седем или осем пъти в Съединени американски щати и Канада. Дядо му беше член на МПО (Македонската патриотична организация) ", описа Георгиевски.

Той счита, че „ всички неистини против Ванчо Михайлов в македонската историография са измислени от българските комунисти ". „ Вътрешна македонска революционна организация е име, което Тодор Александров и Ванчо Михайлов слагат на интернационалната сцена, и двамата са синоними на самостоятелна, самостоятелна и обединена Македония. Това са двамата водачи на Вътрешна македонска революционна организация, които държат македонския въпрос сред двете международни войни. Двамата водачи, чиито имена са синоним на самостоятелна, самостоятелна и обединена Македония “, сподели Георгиевски във връзка дебатите към името на Иван Михайлов в Република Северна Македония след откриването на Културен център „ Иван Михайлов” в Битоля.

Георгиевски разяснява, и че не схваща за какво България в този момент желае да " съживи " Иван Михайлов. „ България улавя момента на националното му самообявяване като българин. В цялото му измерение обаче има нещо неприятно за тях, това е концепцията му освен за самостоятелна, само че и за обединена Македония, която директно включва пиринската част “, сподели Георгиевски и добави, че не схваща и реакцията на сегашната съпротива в Република Северна Македония. „ Разбирам някой левичар да е против Ванчо Михайлов, в случай, че той убиваше леви, убиваше комунисти. Но някой, който се счита за десен или извънредно десен, да плюе против Ванчо Михайлов, считам, че е сбъркал нещо с просветителната си система и с идеологическата си матрица”, сподели Георгиевски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР