Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на

Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на ...

Бойко Найденов: Кьовеши идва заради сигнали за злоупотреби с евросредства, не заради "Магнитски"


Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ. Tова заяви бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов по БТВ.

Той напомни, че България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема. "Единият е това, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори - 6 от 10 бяха отхвърлени. И второ е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни", посочи Найденов. "Ясно беше посочено защо са отхвърлени кандидатурите на прокурорите - нямат достатъчно опит в разследването на подобен вид престъпност и просто не отговарят на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били зададени предварително, би трябвало да се съобразим с тях", обясни още той.

По думите му Лаура Кьовеши има строго определена рамка на правомощия - разследване на злоупотреби с европейски средства. "Доколкото наистина познавам изявите й, мисля, че няма да излезе извън своите правомощия и да прави политически коментари", прогнозира той.
"Последните години виждаме нива от 6-7% на одобрение на съдебната система и това само по себе си е проблем. Проблем е, че хората нямат доверие в съда и прокуратурата", смята Найденов. "Категорично не трябва да се надяваме някой от вън да влие върху развитието на нашата правосъдна система - нито от страна на европейската прокуратура, още по-малко от страна на САЩ с налагането на санкции на трима души по закона "Магнитски". Сами трябва да решим нашия проблем", посочи Бойко Найденов.

Факт е, че у нас наистина има много злоупотреби с европейски средства. Те се приемаха едва ли не като начин на облагодетелстване на отделни лица, които имат досег с властта, каза той. Като пример посочи проблема с къщите за гости. "Когато някой човек, който е във властта, си построи такава къща за гости по програма, след 5 години тя става негова, без значение дали е ползвана по предназначение. Ако се установи нередност, бюджетът връща парите на ЕС - така ние, всички данъкоплатци, му купуваме една къща", обясни Найденов.

Според него контролът върху разходването на европейски средства трябва да бъде изключително силен и да не се влияе политически. "Когато ОЛАФ или европейската прокуратура констатират нередности, тези пари ще бъдат възстановени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби", отбеляза Бойко Найденов.

Източник: cross.bg