Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на

...
Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на
Коментари Харесай

Бойко Найденов: Кьовеши идва заради сигнали за злоупотреби с евросредства, не заради "Магнитски"

Не виждам връзка сред глобите от Съединени американски щати и визитата на европейския основен прокурор у нас Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго избрана подготвеност и тя няма нищо общо със глобите, наложени от финансовото министерство на Съединени американски щати. Tова съобщи някогашният шеф на Националната следствена работа Бойко Найденов по БТВ.

Той подсети, че България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, тъй като има два зародили казуса. " Единият е това, че не бяха утвърдени повече от половината претенденти за делегирани прокурори - 6 от 10 бяха отхвърлени. И второ е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, в сравнение с в другите страни ", уточни Найденов. " Ясно беше посочено за какво са отхвърлени кандидатурите на прокурорите - нямат задоволително опит в следствието на сходен тип престъпност и просто не дават отговор на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били заложени авансово, би трябвало да се съобразим с тях ", изясни още той.

По думите му Лаура Кьовеши има строго избрана рамка на пълномощия - следствие на злоупотреби с европейски средства. " Доколкото в действителност познавам изявите й, мисля, че няма да излезе отвън своите пълномощия и да прави политически мнения ", предвижда той.
" Последните години виждаме равнища от 6-7% на утвърждение на правосъдната система и това единствено по себе си е проблем. Проблем е, че хората нямат доверие в съда и прокуратурата ", счита Найденов. " Категорично не би трябвало да се надяваме някой от вън да влие върху развиването на нашата правосъдна система - нито от страна на европейската прокуратура, още по-малко от страна на Съединени американски щати с налагането на наказания на трима души по закона " Магнитски ". Сами би трябвало да решим нашия проблем ", уточни Бойко Найденов.

Факт е, че у нас в действителност има доста злоупотреби с европейски средства. Те се одобряваха надали не като метод на облагодетелстване на обособени лица, които имат допир с властта, сподели той. Като образец уточни казуса с къщите за посетители. " Когато някой човек, който е във властта, си построи такава къща за посетители по стратегия, след 5 години тя става негова, без значение дали е употребена по предопределение. Ако се откри неправда, бюджетът връща парите на Европейски Съюз - по този начин ние, всички данъкоплатци, му купуваме една къща ", изясни Найденов.

Според него контролът върху разходването на европейски средства би трябвало да бъде извънредно мощен и да не се въздейства политически. " Когато ОЛАФ или европейската прокуратура установяват нередности, тези пари ще бъдат възобновени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет против сходни злоупотреби ", означи Бойко Найденов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР