Не виждам връзка между хакерската атака срещу НАП и сделката

...
Не виждам връзка между хакерската атака срещу НАП и сделката
Коментари Харесай

Генерал от разузнаването: Няма връзка между атаката срещу НАП и сделката за F16

Не виждам връзка сред хакерската офанзива против Национална агенция за приходите и договорката за американските изтребители F16. Това сподели за осведомителния блок " Добър ден " на Радио " Фокус " ген. Чавдар Червенков , някогашен шеф на Военното разузнаване. Той добави, че не позволява опцията Русия да стои зад тази офанзива , защото най-вероятно става въпрос за самостоятелно деяние на хакер. Възможно е да е знак на митинг към нещо, сподели още той.
Още през вчерашния ден вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че мейлът на хакерите идва от съветски уебсайт и в него се желае оставката на финансовия министър. " Може би това има връзка с вчерашното решение за покупка на самолетите F-16 " , добави Маринов.
Най-вероятно хакването е станало през 2018 година, защото това са последните данни, публикувани от нападателите. Това е типичен образец за хибридна война - да се пусне сензитивна информация, източена преди време в ден, в който държавното управление подписва значимо решение - за закупуването на самолетите Ф-16, споделиха източници на в. " 24 часа " по-рано през днешния ден.
" Обезпокоително e обаче по какъв начин въпросната офанзива е осъществена преди 20 дни, а ние нямаше да разберем нищо за нея, в случай че хакерът не се беше обадил самичък. Интересно ми е институцията схванала ли е, че има пробив в своята система за сигурност и какви ограничения и взела ", уточни Червенков. Говорим за суперкомпютър, който ще бъде конфигуриран в България, страна сме, която доставя на Европа и на другата част от света много от фрагментите в региона на IT дейностите и технологиите, по линия на военните и НАТО се приказва за киберсигурност и отбрана, а се оказва, че основни детайли на български институции не са задоволително добре предпазени ", сподели още той. Ген. Червенков означи, че сходни хакерски офанзиви основават неустановеност в институциите и съмнение измежду обществото, което единствено по себе си е опасност за националната сигурност.
" Напрежението и недоверието в институциите са задоволителен удар и подриват сигурността, разяснява още специалистът. Според ген. Червенков е належащо службите да проверяват и да срещнат обществото с получената информация, тъй като неизвестността дава опция за спекулации и тайни теории. Бившият шеф на Военното разузнаване означи, че заплаха от сходни хакерски офанзиви съществува ежеминутно и обстоятелствата, свързани с пробив в системите на доста по-сериозни организации в по-големи страни от България го потвърждават. Според него това е необявена война, която се води непрестанно, тъй като хората, за които проникването в непознати компютри е поминък, се усъвършенстват непрестанно, въпреки това институциите също обновяват отбраните си. " Очевидно това е проблем, който ще се задълбочава в бъдеще , предвижда генералът.
Припомняме, че за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите стана ясно през вчерашния ден (15 юли), откакто на електронната поща на избрани медии бяха изпратени файлове, за които се твърди, че са на Министерството на финансите. Данните съдържали ЕГН-та, имена и приходи. По информация в някои електронни медии, течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през съветски имейл сървъри масив от 57 папки. Хакерите настояват, че положението на киберсигурността ни е пародийно. Освен това споделят, че разрушените бази данни засягат информация за над 5 милиона български, непознати жители и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в избрани папки има и информации за приходи.
Двама министри – Владислав Горанов и Младен Маринов бяха извикани на изключително парламентарно чуване, с цел да разяснят обстановката пред депутатите.
По рано през днешния ден (16 юли) министър председателят Бойко Борисов свика поради случката Съвета за национална сигурност. Министърът на финансите Владислав Горанов дефинира офанзивата като " извънредно неприятна " и изясни, че към 3% от данните на Национална агенция за приходите са наранени.
Какво споделя хипотетичният хакер за дейностите си - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР