Не виждам визия за това накъде върви Европа. Това е

...
Не виждам визия за това накъде върви Европа. Това е
Коментари Харесай

Европа достигна максимума на своето обединение, смята проф. Атанас Герджиков

Не виждам визия за това накъде върви Европа. Това е проблем на политическите водачи. Европа е достигнала максимума на своето обединяване и би трябвало да се търси различен метод на ръководство ". Така ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Атанас Герджиков разяснява в студиото на Дарик радио резултатите от изборите за европейски парламент и бъдещето на Европа.

По думите му, в резултатите от изборите се виждат няколко трендове – че нараства интензивността в общоевропейски мащаб, за разлика от България и че обичайните партии съумяха да запазят позициите си точно поради тази по-висока интензивност. " По-голямо сливане е мъчно. Трябва да се търси нов метод за ръководство в Европа, а не по-голямо сливане ", съобщи Герджиков.

Според ректора, няма нищо неприятно в необятните обединения и няма значение дали са обединени кардинално или безпринципно, в случай че оферират положителни решения за общността.

" От една страна около Брекзит и други сходни трендове в Европа се пресилва бюрократизирането на Европейски Съюз. Но това въпреки всичко е реалност и никой не направи нищо през последните години, с цел да минимализира бюрокрацията ", разяснява ректорът на СУ.

Според него е трябвало да се намерения накъде ще върви Европа, а неналичието на такава визия дезинтересира хората и ги кара да търсят други възможности. Така влизат от ден на ден партии и групи, а Народното събрание става все по-разпокъсан.

По думите на проф. Герджиков, резултатите от изборите в България са били относително предстоящи, защото е било ясно още преди вота, че ГЕРБ ще има съществени проблеми. " От друга страна Бойко Борисов вижда тези проблеми и съумява да пояснява такива сигнали вярно, след което взема ограничения ", разяснява ректорът на СУ.

Той призна, че не може да предскаже дали ще се появи нова политическа мощ в България, само че сподели, че хората търсят опция и от време на време я намират в екстравагантни оферти.

" Студентите се интересуват от политика. Малко от тях гласоподават, само че има и такива, които въобще не се интересуват от политика. Разбира се, има и такива, които живо са интересуват и даже без да гласоподават, имат мнение. И не са удовлетворени от резултата ", изясни Герджиков.

Той разяснява и празничното шествие на 24 май като сподели, че политиците изкусно са заобиколили Академичния съвет като са се наредили най-отпред до президента. " Това нарушава традицията, спазвана десетилетия наред. Това е невъзпитан метод – желанието да се наредиш до президента ", съобщи ректорът на СУ.

Проф. Атанас Герджиков е удовлетворен, че през последните години е съумял да стабилизира финансово университета. " Над 40 млн. лв. задължения бяха заварени първоначално, а през днешния ден дългът е стопен до към 3 - 4 млн. лева Получихме удостоверения и от общината, и от Национална агенция за приходите, че не изискуем нищо, а в идващия мандат може към този момент да се мисли за напълно разнообразни неща свързани с бъдещето и с науката ", означи Анастас Герджиков. Той съобщи и че мандатът му изтича тази есен и ще се кандидатира за втори мандат като ректор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (611)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР