Не виждам от сделката за реакторите нашата държава да има

...
Не виждам от сделката за реакторите нашата държава да има
Коментари Харесай

Свилен Трифонов: Неадекватното управление досега направи от АЕЦ Белене една корупционна дупка

Не виждам от договорката за реакторите нашата страна да има минуси. Това сподели в аудиокаста  " Това е България "  на  Радио " Фокус "  народният представител от ПП-ДБ юристът Свилен Трифонов.

" От такава договорка ние можем да извлечем единствено плюсове и позитивен стопански и публичен резултат и в това време, много ясно изразена позиция във връзка с интернационалните ни връзки, най-много с Русия и с Европа. В момента за никой не е загадка, и всички анализатори го споделят, че “Белене " е безперспективен план, който няма по какъв начин да бъде осъществен. Ако можеше да бъде осъществен, той щеше да е осъществен доста от дълго време. По тази тематика, апропо, аз с сътрудници от “Демократична България " съм изразявал позиция още през 2018 година обществено. И за жалост, оттогава до в този момент, никакви предпоставки и условия не са зародили, които да трансформират тезата ми и не преставам да я пазя със същата убеденост. В момента даже има предпоставки, които в допълнение утежняват изискванията по реализацията на плана, и това са глобите, които има по отношение на Русия, които й бяха наложени след започването на войната. От тази позиция, реализацията на оборудването, което сега ръждясва на тази площадка, от чисто стопански и финансов аспект звучи по следния метод, в хазната ни могат да влязат минимум 1,2 милиарда, каквато е предварителната сделка, а точно договорката да не се осъществя на цена под тази, която е закупено оборудването, а тя е 1,2 милиарда А в другия случай е това съоръжение да продължава да гние на площадката и да загубим всичко ", уточни Трифонов.

Депутатът счита, че тези средства могат да бъдат ориентирани към реализацията на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй ", където площадката съществува, построена е по всички условия и надлежно там да бъде направена инвестицията. Според него, някои хора виждат в плана АЕЦ “Белене " опция за развиване на целия район, само че за жалост, несъответстващата държавна политика през годините направи плана АЕЦ “Белене " една корупционна дупка, в която потънаха доста милиарди и няма никаква основателна причина това безумство да продължава.

" Освен това, след 2011 година, и след проблемите, които станаха след повредата във “Фукушима " към този момент има въведени нови условия, на които аз съм уверен, че тази площадка не дава отговор. Защото в чисто исторически проект още и съветски учени а казвали, че площадката не дава отговор на условия във връзка с сеизмичната резистентност. Такива отзиви се изказвали учени от Българска академия на науките и много самостоятелни учени геолози, с които аз съм имал опцията и да беседвам по този въпрос, защото тематиката е много необятно обсъждана в района, от който аз съм излъчен за депутат, и за мене е извънредно значимо. Искам да кажа, че ние сега сносно развиваме изискванията за произвеждане на сила от възобновими източници, само че тук се следи един различен проблем: сега нашата електропреносна мрежа няма потенциал да поеме нови мощности, и то освен на равнище електроразпределителни сдружения, а и на равнище високо напрежение в мрежата, за което се поддържа от страната от електроенергийния систематичен оператор ", добави Трифонов.

Според него е добре в обозримо къси периоди да бъдат подхванати дейности по повишение на потенциала на мрежата и опциите за предпазване на силата, която се създава от възобновимите източници, защото там няма устойчивостта, която ние търсим, с цел да можем да бъдем конкурентноспособни. Добре е страната да направи един финален разбор какво в действителност е положението на ПАВЕЦ " Чаира “, защото това е голяма батерия, която може да съхранява доста огромни количества електрическа сила и да бъдат ориентирани средства за ремонта, защото сега тя е тежко компрометирана, развалена и не е използваема.

" Към момента Украйна е единственият покупател на оборудването, което е на площадката, тъй като то й е належащо за дотъкмяване на една АЕЦ, която те имат недостроена, а ние сега сме единственият продавач на такова съоръжение, тъй като Русия няма по какъв начин да й продаде такова в случай, че те са във война. Всъщност това съоръжение няма да бъде употребявано като съществени съставни детайли за действието на този АЕЦ, по-скоро като опция за допълващо оборудване и евентуално и за аварийни елементи, само че сигурно за българската страна бихме могли да осъществяваме 1.2 милиарда, които за жалост няма да се облага, а ще бъдат минимизиране на към този момент нанесените финансови вреди.

Ето за какво желаеме правосъдна промяна, ето за какво желаеме мощна прокуратура, тъй като в случай че те си бяха на мястото, нямаше да разрешат тези милиони да изтекат евентуално в река Дунав, просто ги няма. Там не са милиони, оправдавам се, милиарди. Милиарди ", посочи Трифонов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР