Не виждам основателна пречка България да не бъде приета в

...
Не виждам основателна пречка България да не бъде приета в
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Не виждам основателна пречка България да не бъде приета в Шенген до края на годината

Не виждам основателна спънка България да не бъде призната в Шенген до края на тази година, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред български публицисти в Люксембург, където взе участие в съвещанието на своите сътрудници от Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той означи отчета на Европейската комисия, която регистрира напредъка на България и Румъния в използването на плана за в допълнение подсилване на европейската външна граница. Оценката е извънредно висока за нас и е следващото доказателство, че се движим в вярна посока, уточни Стоянов. Предполагам, че това още веднъж ще бъде мощен коз в нашите ръце, посредством който ще можем да реализираме това, което всички желаеме - да бъдем признати в Шенген до края на актуалната календарна година, добави министърът.

С Австрия водим доста деен разговор, следва основно посещаване на премиера Николай Денков във Виена, ще представим това, което сме постигнали досега, ще обявим напредъка, добави той във връзка досегашната опозиция на от Австрия за приемането на България и Румъния в Шенген. Той заяви, че през ноември у нас се чака посещаване на представители на Нидерландия, която също към момента не е изразила поддръжка за София и Букурещ.

Стоянов добави, че също през ноември в България следва посещаване на представители на Турция, обвързвано със взаимните дейности за попречване на противозаконната миграция.

По неговите думи новото управление на Министерство на вътрешните работи реализира заложените цели и броят на недопуснатите противозаконни мигранти през турската граница доста е намалял. Имаше дни през юли-август, когато те доближиха до 1500 на денонощие, за последното денонощие са 440, разясни той. Намалихме броя и на задържанията в страната и на българо-сръбската граница, добави министърът.

Той посочи, че към този момент най-вече мигранти у нас идват от Сирия и Афганистан, само че стартира да се вижда повишаване и в броя на идващите от Мароко. По неговите думи нашата страна демонстрира положителни данни и за връщанията на мигрантите, които нямат съображение да останат в Европейски Съюз. Според него има заплаха от миграционен поток от Газа след събитията там и в Израел, само че към този момент не се следят такива признаци.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР