Не виждам основания Румъния да арестува или конвоира корабите на

...
Не виждам основания Румъния да арестува или конвоира корабите на
Коментари Харесай

Адвокат по морско право не вижда основания Румъния да задържа българските кораби

" Не виждам учредения Румъния да арестува или конвоира корабите на българските риболовци до пристанището на Констанца ". Toва съобщи юристът по морско право Димитър Димитров пред Българска национална телевизия за сюжета със арестуваните български риболовен кораби.

 

По думите му опазването на морските биологични запаси и рибарството попада в компетенциите на Европейски Съюз. Всички кораби на Европейски Съюз имат еднакъв достъп до водите и морските пространства на Румъния, уточни Димитров.

Той добави, че към този момент са получени отчети от Агенцията по риболовство на Румъния и в тях са разказани констатации, които не дават отговор на истината. Рибарите са ловували калкан. Фокусът съгласно юриста е върху това може ли Румъния да си наложи правила за кораби, въпреки и плаващи в нейните водни пространства.

 

Адвокат Димитров има вяра, че България и Румъния задоволително време са в Европейски Съюз, с цел да се схванат и корабите ще бъдат освободени още през седмицата. " Трудно ми е да приема, че след 15 година в Европейски Съюз към момента не сме си научили уроците. Румъния е в нарушаване на задържането на българските кораби ", сподели още юрист Димитров.

 

Припомняме, в събота екипажите на арестувани в Румъния кораба бяха освободени, само че самите плавателни съдове остават на пристанището в Констанца, без да е ясно на какво съображение.

 

Според него един от длъжниците на процеса е Европейска комисия, която посредством механизми да принуди държавите-членки да съблюдават и да обезпечат правата на българските и румънските риболовци. Трябва да се покаже на Румъния, че би трябвало да съблюдава правото на Европейски Съюз за морските и биологичните запаси, настоя юрист Димитров.

 

Индивидуални искове също могат да бъдат предявени, само че обезщетение може да се случи след години. Европейска комисия и Европейски Съюз имат мощни лостове и механизми, които да влияят върху този развой. Агенцията по риболовство на България също би трябвало да бъде по-активна и да изиска всички документи от Румъния.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР